Viktor & Rolf - Dobitna kombinacija

Datum objave:24.04.2009

Pročitano:3285 puta

By:Tanja Beljanski

Iako veoma privlačna zbog svoje prošlosti, istorije, svoje umetnosti i savremenog pristupa kreativitetu, teško da se Holandija može pohvaliti zanimljivim pogledom na modu. Naime, ova zemlja protestanata ima poseban pogled na luksuz i sve ono što dolazi kao nadogradnja uljuljkanom životu dobrostojećih. Premda joj se „dobrostojeći“ ne opiru, ideja da sjaj bogatstva nije na prvom mestu, da ne treba da bude upadljiv, a ponajmanje da šljašti, od Holanđana je napravila ljude koji, najblaže rečeno, nemaju pojma o modi, pa je tako pojam glamura za njih potpuno stran. Ovde želim da napomenem da to što mi u Srbiji mislimo da treba da sija sve na nama, pa i svaki deo našeg lica i tela (o automobilu i mobilnom telefonu da i ne govorim!) kako bismo pokazali koliko vredimo, nikako ne znači da automatski imamo blage veze o istoj toj modi. Srpski pristup glamuru ovoga puta ne bih komentarisala.
   
Kada je reč o modnom dizajnu i Holadiji, zaista dugo nije bilo imena na ovom polju kojima bi se ta zemlja mogla istaći, sve dok na scenu nije stupio sada već nadaleko čuven i uspešan duo – Viktor i Rolf.Viktor Horsting i Rolf Snoeren rođeni su 1969. godine. Upoznali su se tokom studija modnog dizajna na Akademiji umetnosti u Arnemu. Nakon što su diplomirali, odselili su se u Pariz gde su radili, između ostalog, i za čuvenog belgijskog modnog kreatora Martina Marželu (Martin Margiela). Stičući iskustvo, paralelno su radili i na dizajniranju svojih kolekcija. Godine 1993. prijavili su se na internacionalno takmičenje mladih kreatora - Festival d'Hyeres, koji se već dugi niz godina redovno održava u Francuskoj. Pobednik dobija materijalna sredstva koja su mu apsolutno dobrodošla za postavljanje na scenu svoje nove kolekcije. Viktor i Rolf su pobedili i odmah zvanično postali Viktor & Rolf.Međutim, staza uspeha ni za koga nije bila posuta cvećem, pa su tako i njih dvojica prolazili kroz lakše i teže periode. O napornom radu u svetu glamura, kako kažu, već su se uverili tokom prvih godina života i rada u pariskim modnim kućama. Okrenuvši se sopstvenoj liniji, rad je postao sve teži i zahtevniji. Uprkos naporima da stignu do šire publike, kreacije Viktora i Rolfa su do 1996. i dalje bile poznate samo maloj grupi modnih insajdera. Na sopstvenoj koži osetili su koliko je mladim dizajnerima teško da se nose sa zahtevom modne industrije da svake sezone bude prikazana nova kolekcija. Kao i svima bio im je potreban investitor. Tada su shvatili da moraju skrenuti pažnju na sebe po svaku cenu. Skretanje pažnje vremenom se isplatilo, a Viktor i Rolf su od dva Holanđanina koji daju sve od sebe da budu primećeni, uspeli da postanu modni kreatori.Kako su to Viktor i Rolf skretali na sebe pažnju? Zanemarićemo apsolutno početne korake i krenuti od štrajka. Naime, osećajući se eksploatisanim od strane modnog sistema, Viktor i Rolf su u datom trenutku odlučili da štrajkuju jednu sezonu. Štrajk svakako nije ostao neprimećen. Naime, oblepili su Pariz plakatima kojim najavljuju štrajk baš u vreme održavanja Nedelje mode, u martu 1996. godine. Bilo je to plan broj jedan. Zatim su u grozničavoj želji da ispune svoj san iz detinjstva i uz realan problem pomanjkanja novca odlučili da naprave minijature svojih kreacija i obuku lutkice. Iako reducirani na dimenzije lutke, modeli su izvedeni do perfekcije, prateći tok kreiranja od rađanja ideje do njegove glamurozne prezentacije na fotografijama.

Godine 1997. sledio je naredni potez skretanja pažnje - lansirali su svoj prvi parfem, i to u ograničenoj seriji od samo 250 bočica mirisa koji se jedino može zamisliti, pošto se bočica ne otvara. Parfem ne može da ispari, niti da oda svoju tajnu i tako zauvek ostaje samo kao čisto obećanje.

Polako je krenulo. Već 1997. lansirali su svoju kolekciju visoke mode. „Visoka moda je za nas laboratorija u kojoj slobodno možemo da eksperimentišemo sa našim idejama bez komercijalnih ograničavanja. Istražujući aspekte visoke mode, često izolujemo jedan njen element, aplikaciju ili ornament, razmislimo o njegovoj primeni i iskoristimo ga iznova, ali na neuobičajen način. Dajemo mu autonomiju umesto da ga koristimo isključivo kao dekoraciju“ – objašnjavali su. Ovo je otvorilo vrata velike dvorane za Viktora i Rolfa: kolekcija „Atomska bomba“ sa siluetama naduvanim i predimenzioniranim, kragne ispunjene balonima; „Babuške“ i devetoslojne haljine ukrašene nakitom ukupne težine oko 70 kilograma; prezentacija zimske kolekcije pod običnim svetlom i black lightom pod kojim se vide samo detalji; svaki outfit ukrašen zvončićima i manekenke koje se pojavljuju u zamagljenoj prostoriji dok zvončići nagoveštavaju njihovo prisustvo, ali ograničena vidljivost dozvoljava vam da samo za trenutak sagledate kreaciju.   
Viktor i Rolf postali su nezaustavljivi!

Specifičan smisao za ironiju i nadrealno preneli su i na prezentacije svojih ready to wear kolekcija: potpuno crna kolekcija, gde su osim garderobe u crno bile obojene i manekenke; kolekcija inspirisana šoubiznisom predstavljena u vidu mjuzikla u kojem se i njih dvojica pojavljuju na bini i stepuju; zatim modna revija na kojoj se oseća miris ruža i koja je najavila njihov tada novi parfem Flowerbomb, samo su neki od veoma upečatljivih primera. Pomenimo još i manekenke u klompama, garderobe zakačene za držače (Roisin Murphy, verni promoter njihove mode nosi baš jedan ovaj outfit na fotografiji sa svog singla Overpowered), glumicu Tildu Swinton koja je muza ovog kreatorskog dua i uputimo vas da „prelistate“ stranice interneta, ako do sada niste bili upoznati sa načinom rada Viktora i Rolfa.
Za početak, kliknite na: www.viktor-rolf.com

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :