Viktor Peljevin - Empire

Datum objave:10.05.2008

Pročitano:5593 puta

By:Nenad Župac

(Viktor Peljevin, Empire 'V', izdavač: Plato, Beograd)
 
U svom najslavnijem romanu Generation P Viktor Peljevin se ironično poigrava sa savremenim čovekom, pokazujući kako današnju stvarnost zapravo oblikuju mediji. Posle reklama na televiziji, koje u mnogobrojnim bojama sa nasmejanim manekenima sugerišu kupovinu ovog ili onog proizvoda, ljudi odlaze u prodavnice i olako troše svoj teško zarađeni novac. Današnji hipermarketi imaju funkciju muzeja – oni ne samo što prazne novčanik, već i edukuju ljude: tu smo suočeni sa onim što je istinito, i udaljeni od onoga što je lažno. Tehnologija XXI veka promenila je način na koji današnji čovek misli i oseća. Poigravajući se s brendovima, raznim etiketama i televizijom, Peljevin pretenduje da pokaže kako je raspad sovjetskog totalitarnog režima uticao na svu nesavršenost ruske demokratije (paralela sa Srbijom nameće se sama).
                                                                                                       
 
 


Roman Empire 'V' može se smatrati svojevrsnim nastavkom gore pomenutog dela, ali samo u značenjskom kontekstu: likovi i radnja su potpuno različiti, pa se shodno tome, obe knjige mogu čitati i odvojeno. Autor nas „provodi“ životnim putem devetnaestogodišnjeg mladića Romana – tačnije, oslikava njegov preobražaj – običan manuelni radnik u Rusiji igrom slučaja postaje vampir. Međutim, navedeno mitsko biće samo je metafora: zamišljena slika čoveka XXI veka suočenog sa postindustrijskim društvom, internetom, kompjuterskom tehnologijom, televizijom, kloniranjem, vantelesnom oplodnjom, itd. "Jedina perspektiva za pametnog momka u ovoj državi je da radi kao klovn kod pedera. Ko ne želi da radi kao klovn kod pedera, radiće kao peder kod klovnova." Navedeni citat sjajno opisuje budućnost današnjeg čoveka: njegov status i finansijska moć zavise od političara i tajkuna.

Empire 'V' (što je zapravo igra slova u engleskom i znači vampir) je sinonim za savremenog čoveka, ali i za putovanje kroz tajnu življenja: novac je polazna tačka svih puteva koji vode do novca. Tragika današnjeg čoveka je u tome što je dobrovoljno izabrao otuđenje (život u sopstvenom svetu gde je svakodnevica ograđena digitalnim vezama, kreditima i reklamama), gde ne mora nikome ništa da objašnjava dokle god je platežno sposoban. Sve je na sniženju dok se ne utvrdi suprotno. 

Peljevin je pisac koji ima neverovatnu sposobnost da visokointelektualne stvari dočara na jednostavan način. U romanu vampiri ne sisaju čovekovu krv, već novac; ljudska civilizacija nije ništa drugo do ogromna proizvodnja novca. Običan čovek misli da dobija novac „za sebe“, ali u stvarnosti on ga dobija „od sebe“. Život je tako skrojen da on može da dobije malo novca za ličnu upotrebu samo u slučaju da ga dok radi proizvede mnogo više za nekog ko mu je nadređen. Svako ko je zaposlen znao o čemu ovaj ruski književnik govori... 

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :