Barutana klub Beograd

VIKIMEDIJA SRBIJA: Foto konkurs VIKI VOLI ZEMLjU 2015

Datum objave:27.05.2015

Pročitano:7997 puta

Vikimedija Srbije i Vikipedija na srpskom jeziku, u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije, organizuju nagradni foto-konkurs „Viki voli Zemlju”, od 1. do 30. juna 2015. godine, sa ciljem prikupljanja fotografija zaštićenih prirodnih dobara (nacionalni parkovi, rezervati, područja i dr.) širom Srbije.


Srbija ima veliki broj zaštićenih prirodnih celina i dobara, ali su ona najčešće nepoznata i nedostupna javnosti. Cilj projekta je, s jedne strane, fotografisati pod slobodom licencom što više prirodnih spomenika, a sa druge strane doprineti povećanju javne svesti o očuvanju prirode.

 

Slano kopovo Izlazak sunca | Photo by Goran Dobožanov

By Goran Dobožanov

U takmičenju mogu učestvovati svi registrovani korisnici Vikipedije na srpskom jeziku, koji treba da postave fotografije na Vikimedijinu multimedijalnu ostavu. Fotografije moraju biti načinjene pre ili tokom trajanja konkursa.

Stručni žiri Zavoda za zaštitu prirode Srbije odabraće tri najbolje fotografije koje će biti nagrađene vikendom za dve osobe u Velnes centru Kablar, sa obilaskom Ovčarsko-kablarske klisure i vožnjom katamaranom (u organizaciji Turističke organizacije Čačka), biciklom i dvogledom.

Fotografije će, pored dostupnosti na Vikimedijinoj ostavi, biti predstavljene javnosti i kroz izložbe u gradovima Srbije.

Foto-konkurs „Viki voli Zemlju” (Wiki Loves Earth - WLE) je međunarodno godišnje takmičenje koje se organizuje u 26 zemalja. Takmičenje je prvi put održano 2013. godine u organizaciji Vikipedije na ukrajinskom jeziku. Prošle godine je na globalnom nivou više od tri hiljade učesnika poslalo preko 70 hiljada fotografija, a do sada je pristiglo preko 50 hiljada fotografija iz celog sveta.

„Viki voli Zemlju” se u Srbiji realizuje drugu godinu za redom, nakon uspešnog prošlogodišnjeg konkursa na koji je pristiglo skoro 800 fotografija od 40 učesnika, koje su prezentovane na izložbama u Beogradu, Pančevu, Kraljevu i Nišu.

Više informacija o konkursu možete pronaći na sajtu: http://wle.wikimedia.rs/.

Više informacija o međunarodnom projektu „Viki voli Zemlju“ možete pronaći na zvaničnoj stranici konkursa: http://wikilovesearth.org.

Pobedničke fotografije iz 2014. godine možete pogledati na: http://wle.wikimedia.rs/winners.

Sve fotografije pristigle na konkurs 2014. godine možete pogledati na: https://commons.wikimedia.org/wiki/Campaign:wle-rs.


Vikimedija Srbije je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje, čiji su ciljevi promocija i podržavanje stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na srpskom jeziku isključivo na neprofitan način, kao i ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju.

Udruženje je registrovano u Srbiji i deluje kao jedini zvanični ogranak Vikimedije u Srbiji. Zadužbina Vikimedija je međunarodna neprofitna organizacija koja koordinira aktivnostima nezavisnih nacionalnih ogranaka sa kojima deli iste ciljeve i održava Vikipediju i druge višejezičke viki projekte: Vikivesti, Vikirečnik, Vikiknjige, Vikizvornik, Vikicitat, Vikiverzitet i Vikimedijinu ostavu.

Vikimedija Srbije trenutno realizuje više projekata:

CEE Proleće 2015“ – Međunarodno takmičenje u pisanju novih članaka i dopunjavanju postojećih na Vikipediji na srpskom jeziku, o zemljama Istočne i Centralne Evrope, ali i svim temama vezanim za ove zemlje (kultura, muzika, nauka, sporti sl). Proglašenje najboljih članaka očekuje se oko 10. juna, a pobednici će biti nagrađeni učešćem u Viki-kampu u Makedoniji u avgustu mesecu, tabletom „Prestigio Multipad 4 Diamond“ i foto-monografijom „Moj Beograd“, Dragoljuba Zamurovića.

 

Viki foto-škola u Petnici“ – Foto-radionice, u saradnji sa Istraživačkim centrom Petnica - obuka u fotografisanju i snimanju eksperimenata, živih organizama i muzejskih zbirki.


Viki-bibliotekar“ – Seminar i radionice uređivanja Vikipedije na srpskom jeziku namenjeni bibliotekarima Srbije, u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković“. Sledeći seminar biće održan 10. i 11. avgusta 2015. godine u Banji Vrujci.


vrh strane
Komentari (1)
Pošalji komentar
Dobrila Chanadi
01.06.2015 09:41
Kako da se registrujem.


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :