Veza između umetnosti i mode - Elizabeth Peyton - slikarka života

Datum objave:10.10.2008

Pročitano:3680 puta

By:Tanja BeljanskiBanana Republic, luksuznija podetiketa čuvene američke kompanije GAP, ove godine slavi 30. godišnjicu. Banana Republic je brend koji promoviše tzv. city style imidž, a svoju godišnjicu je želeo da obeleži ni manje ni više nego umetnošću. 

Naime, od samih početaka Banana Republic podržava mlade umetnike ističući kako želi da se uz BR garderobu veže i poseban način života, tzv. city style, koji znači negovanje trendovskog izgleda, ali i informiranost o gastronomiji, arhitekturi, a naročito o umetnosti. 

Osim što su izdali City Insider Guide, knjižicu koja želi da podstakne kupce Banana Republica da otkriju nova in mesta širom sveta, a uključuje popis restorana, barova, muzeja, pa čak i modnih saveta o odevanju u pojedinoj metropoli, Banana Republic je odlučila da postane i jednogodišnji partner njujorškog New Museum-a. 

Nakon što su tokom tri decenije podržavali umetnike poput Alberta Giacomettija, Yoko Ono, Richarda Serra, Davida Hockneya, Annie Leibowitz i druge, ovaj put su se na partnerstvo s muzejom odlučili zbog Elizabeth Peyton. Naime, u New Museum-u se upravo prikazuje izložba pod nazivom "Live Forever: Elizabeth Peyton". 

Reč je o savremenoj američkoj slikarki koja je najveću slavu postigla sredinom devedesetih godina slikajući stilizovane i idealizovane portrete pop zvezda i evropske aristokratije. Pošto je često slikala gledajući fotografije, njene radove mnogi svrstavaju u tzv. ilustracije.Izložba prikazuje više od 100 radova nastalih u periodu od 15 godina i svojevrsni je vremenski presek i pokazatelj onoga ko je ko u Americi, od prvih portreta pop zvezda, pa sve do modnih dizajnera i političara današnjice. Izložba je tematski podeljena na 5 delova: prijatelji, porodica, lični heroji, strasti, s ciljem da ponudi vizuelnu biografiju ove umetnice koju nazivaju "slikarkom života".
 
Izložba je otvorena 8. oktobra 2008. i traje do 11. januara 2009. godine.
 
New Museum
235 Bowery
New York, NY 10002

Za više informacija u izložbi posetite www.newmuseum.org

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :