Vera Vuksanović: Stvaram umetnost koja svetli i prosvetljuje

Datum objave:10.04.2016

Pročitano:8580 puta

Datum održavanja: 13.04.2016 - 14.04.2016

By:Marija Joksimović

Lokacija: Galerija Štab

Vera Vuksanović je mlada vizuelna umetnica iz Beograda koja se između ostalog bavi neon artom, jednom novom i zanimljivom granom umetnosti kojom je kako i sama kaže „upalila svetlo i skinula mrak beogradskoj umetničkoj sceni“. Vera će se publici predstaviti svojom prvom samostalnom izložbom neonskih instalacija „Rečenice / Sub My Title“ koja će se održati 13. i 14. aprila u Galeriji Štab.

 

Svetlosna instalacija Vere Vuksanović


Inače, Vuksanovićeva je diplomirala fotografiju na Fakultetu za digitalne umetnosti i nove medije u Beogradu. Iako se bavi neon artom, nije zapostavila ni fotografiju. Njene svetlosne instalacije su simpatične i motivacione rečenice koje su poput mantre za lično osvetljenje i prosvetljenje, a krase kako pojedine ugostiteljske objekte, tako i privatne domove. U intervjuu za Urban BUG otkrila je šta je motiviše da stvara, odakle crpi inspiraciju, kako uopšte izgleda baviti se neon artom i zašto je prijatelji zovu Vera Struja.

 

Neon Art


Kada si počela da se baviš neon artom i zašto si se opredelila baš za tu vrstu umetnosti?
Neon art sam prvi put predstavila domaćoj publici pre skoro dve godine. Tada sam još uvek opipavala tržište i čekala reakcije ljudi. Srećom, dobre kritike su usledile i interakciju sam nastavila sa akupunkturom svetlosti. Upalila sam svetlo, a beogradskoj umetničkoj sceni sam „skinula mrak“. Volim ovu vrstu umetnosti, jer pored toga što je jedinstvena, direktno komunicira. Kompleksna je, a jednostavna. Svetli i Prosvetljuje.

 

Vera Vuksanović

Vera Vuksanović


Svetlo je generalno velika inspiracija mnogim umetnicima. Da li si ti imala nekog umetnika kao uzora, neko čiji te je rad inspirisao da počneš da se baviš neon artom?

Naravno, uzori te usmeravaju na ideju, a na tebi da je razviješ i oblikuješ. Kad „klikneš“ sa nečijim radom. Ono što po galerijama najviše slikaš i beležiš. To su tvoji uzori. Moji su Tracey Emin i Rober Montgomery, što se ove grane umetnosti tiče.


Tvoji radovi se sastoje od „ispisivanja“ simpatičnih i motivacionih poruka. Čak se i izložba zove „Rečenice / Sub My Title“, kakva ideja stoji iza tvojih radova?
Svrha mojih „REČENICA“ je da domaćoj publici priredi neon art spektakl. Da približi rečenice i njihov diskurs. Da objasni njihovu intrepretaciju i odredi strukturu simbolike. Koristila sam ručno rađen font koji liči na keltske rune, ali nisam zaobišla ni naše hijeroglife i ćirilicu, kao moje obeležje i osnovni znak interpunkcije.

 

Neon art


Kako izgleda tvoj stvaralački proces? Drugim rečima, gde pronalaziš inspiraciju i šta je sve neophodno da uradiš da bi jedan tvoj rad zasvetleo?
Imam hiljade ispisanih rečenica u svojoj magičnoj svesci. Tamo su na sigurnom i čekaju da zasvetle. Neohodno je da osetim deo prostora, koji želim da afirmišem i u dogovoru sa klijentom, izaberem rečenicu koja će tu blistati. Inspiracija i ideje su utkane u svakodnevni život i ljudima sa kojima se smejem ili plačem. Poruke koje idu iz mene su emotivne i iskrene. Što se tehničke izrade tiče, ja uradim svojeručni dizajn budućeg dela, zatim se proizvodnja seli u radionicu, gde uz pomoć starih zanatlija, stakloduvača, klesam rečenice. Zatim se dodaju različite hemikalije, kako bi se dobila željena boja. I za kraj, sinergija sa strujom.

Tvoji radovi se nalaze i u nekim ugostiteljskim objektima, ali isto tako bi mogli da krase neki privatni prostor.
Apsolutno. Velike instalacije se nalaze u prestoničkom restoranu Dijagonala i Meat:ingu, ali i na Akademiji šminke Dragana Vurdelje. U Koncept Storeu 45, možete naći i kućne neone i light boxeve. Neon art je decenijama unazad popularan u inostranstvu kao dizajna ličnog enterjera. Kod nas je samo levitirala ideja, dok se kolektivna svest o istom nije racionalno razvila. Neskromno mislim i sugerišem da rečenica od neona treba da se nalazi u svakom domu.

 

Neon art: Umetnost koja svetli i prosvetljuje

Neon art: Umetnost koja svetli i prosvetljuje 


Postoji li neka anegdota vezana za neku tvoju svetosnu instalaciju?
Postoji, dobila sam nadimak Vera Struja, kad me je udarila ista, dok sam nameštala kablove golim rukama. Bio je to deo performansa, obrazložila sam. Sa osmehom se prisećam te scene, ali mi to tada nije bilo simpatično, budući da me je tetiva bolela nedelju dana, a zvuk odzvanjao u ušima.

 

Osim neon arta, čime se još baviš? I šta te generalno motiviše i pokreće u životu?
Pored neon arta bavim se dokumentarnom fotografijom ali i PR-om i internim komunikacijama. Neon brendira jer u svojoj historiji ima ostatke reklame. Tako sam pronašla simbiozu u dijametralno različitim stvarima i tako održavam nit među istim. Pokreću me scene iz Godarovih filmova, note Velvet Undergrounda, kolaž i bilbord art.

 

Neon art umetnica Vera Vuksanović


Šta ćemo imati priliku da vidimo na izložbi u Galeriji Štab 13. i 14. aprila?
Imaćete priliku da vidite neonske instalacije u novoj ulozi, unikatnih skulptura. Različite materijale i raznobojna svetla. Fotografije koje će ličiti na scene iz filmova. Video projekcije, ali i light box-eve koje sam specijalno za ovu priliku dizajnirala za Koncept 45.

 

Verin rad možete pratiti i na Instagram profilima @veravuksanovic i @lightbox ili na sajtu www.veravuksanovic.com.


vrh strane
Komentari (2)
Pošalji komentar
mojo
16.04.2016 18:48
Ma nemojte da se zajebavamo oko ovog usranog sranja ove plasticne fukarele
NS
12.04.2016 09:41
Gde se mogu nabaviti karte? :)


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :