„VACUUM" Velče Velčeva u galeriji Instituta Servantes

Datum objave:13.12.2019

Pročitano:1752 puta

Datum održavanja: 16.12.2019 - 31.01.2020

Lokacija: Beograd

Izložba „VACUUM" Velče Velčeva, koja se na provokativan i emotivan način bavi temama migracije stanovništva i „odliva mozgova" biće otvorena u ponedeljak, 16. decembra u 19 časova u galeriji Instituta Servantes.

 „VACUUM" je projekat u kojem se beli zid galerije odenuo praznim vešalicama. Putem ove instalacije umetnik želi da odrazi situaciju u kojoj se verovatno svaki posetilac postavke i lično našao, videvši kako neki član porodice napušta dom ostavljajući prazne vešalice u ormaru. Suočavanje sa tom situacijom izaziva osećaj nazvan horror vacui. Reč je o strahu koji osoba doživljava kad gleda u prazan ormar. Mnoge vešalice koje ispunjavaju galeriju nose natpis ili tekst koji predstavlja trag koji je ostavio vlasnik svake od njih. Ormari su čuvali mnogo više od odeće i sada sadrže, uz usamljene vešalice, priče, sećanja, nostalgiju...

Kompozicija koju je umetnik predstavio podseća pomalo na neku vrstu groblja koje je posvećeno održavanju sećanja na sve one koji su, poput njega, bili primorani da napuste svoje domove bez mogućnosti povratka.

Velča Velčev rođen je 1959. godine u Dimitrovgradu. Prve dve godine Likovne akademije završava u Sofiji na odseku za slikarstvo kod profesora Dobrija Dobreva. Nastavlja školovanje na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu gde diplomira u klasi profesora Vojislava Todorića. Prvih godina nakon fakulteta živi i radi u Beogradu gde se sporadično pojavljuje na likovnoj sceni grada. Od 1991.godine menja mesto boravka i nastavlja svoj život i rad u Španiji, tačnije na Majorci.

Prvih godina stupa u kontakt sa grupom slikara koji mu omogućavaju da veoma brzo uđe u krug avangardnih stvaralaca sa ostrva kao i iz cele Španije. Veoma važan trenutak za njegovu karijeru predstavlja početak saradnje sa galeristom Franom Reusom koji mu pruža punu slobodu u stvaralačkom procesu. U isto vreme, upoznaje velikog ljubitelja umetnosti i kolekcionara Migela Anhela Rijeru koji vremenom postaje njegov mecena i veliki prijatelj.

Izlagao je u više gradova širom Španije (Santjago de Kompostela, Madrid, Santander, Barselona, Hirona, Sevilja, Kartahena...) kao i u više zemalja Evrope i sveta: Nemačka, Belgija, Rusija, Grčka, Bugarska, Švedska, Izrael... Među poslednjim važnijim izložbama ističu se "Remind me I'm alive" u galeriji "Haos" u Beogradu i "Mente + ojos = mente - ojos" u Muzeju "Janko Dada" u gradu Ein Hod u Izraelu. Dela Velče Velčeva nalaze se u više muzeja i zbirki privatnih kolekcionara.

Izložba „Vacuum" biće otvorena do kraja januara. Ulaz je slobodan.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :