UVERTIRA: Najbolji među najboljima nove mlađe scene!

Datum objave:13.04.2016

Pročitano:3352 puta

By:Milan B. Popović

UVERTIRA CD IZ RUPE BEZ DNA / SAMOSTALNO IZDANJE


Potpuno dinamičan i energičan, sjajan bend svakako je bend „Uvertira“ koji se javno oglasio sa CD albumom naziva „Iz rupe bez dna“, sa ukupno 11 pesama narezanih na kružnim putanjama ove kompaktne diskete. Ona je rekla ne odustaj od svojih snova , ni za koga, ni za koga – jasno poručuju ovi momci u uvodnoj pesmi „Ona je rekla“.
 

 

Svaka od ovih zaista impresivnih 11 numera je priča tj. pesma za sebe. Drago mi je što je ovaj bend originalan, što pravi autorsku muziku dok je sve tekstove napisao Luka Mejdžor koji je i bas gitarista i glavni vokal u bendu „Uvertira“.

 

Numera „Polako“ je momenat vredan posebne pažnje. Oni u njemu poručuju – ne brini brige draga, ja sam pronašao put draga - da bi u refrenu zablistali sa stihovima: Ja nikad neću pratiti sve vas/ ja ću sedeti na litici/ i svoju vrstu čekati/ ali ja nikad neću pratiti sve vas. U prelazu/mostu su takođe jaki i ubedljivi – ja sam našao više iskrenosti u maloj fioci sa dvoje ljudi nego sa svima vama.


Kada bih pokušao da pronađem adekvatnu stranu paralelu sastava „Uvertira“, jedino što mi pada na pamet jeste američki sastav „Green day“, i to sa njihovih najranijih momenata karijere, sa prvih albuma, pre negoli sadašnjih.

 

Bend „Uvertira“ čine pored tekstopisca Luke Mejdžora koji je i bas gitarista i glavni vokal u grupi, tu su još i sjajna trojica muzičara, Filip grubač za glavnom električnom gitarom, potom Igor Sakač solo gitara i pomoćni vokal i Petar Banjac za setom eksplozivnih bubnjeva. Aranžmane pesama je radio kompletan bend – Uvertira. Sjajno su to oni uradili!

 

Jedanaest pesama koje su unikati i svaka nosi novi doživljaj, svoju potpunu novu atmosferu. Bend „Uvertira“ je moderni rokenrol u osnovi, koji na momente deluje toliko opako dobro da se vrelina njihovog inicijalnog zvučnog nagona može uporediti sa naletom uzavrele lave tek probuđenog vulkana.


„Blizu očaja , ne sasvim još“, je takođe numera za sebe – Ja sam jato ptica na odlasku / na obodu neba na dnu okeana / prenesi im moje pozdrave / ja sam reka što hrli svom kraju što guta pred sobom i utapa sebe/grebem telo o obale/ Ne nalazim izlaz u ovim stvarima / strpi se ima vremena da svo zlo zlo u tebi preraste i izjede / ne nalazim izlaz u ovim stvarima / dao sam sve sve svoje za tvoje poraze, voli me al ne diraj moje šavove.


Lirika, iako autentična, podseća na legendarnog Milana Mladenovića iz „EKV“ sastava ali to shvatitite isključivo i samo kao - kvalitet plus. Naravno da je „Uvertira“ originalna i svoja . Preporuka za preslušavanje ovog CD albuma, svakako se podrazumeva!


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :