Barutana klub Beograd

Uspešno završen 8. Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest

Datum objave:11.12.2019

Pročitano:1610 puta

Lokacija: Vranje

Osmi po redu festival pantomime, P(h)antomfest, održan je u Vranju u ponedeljak, 9. decembra u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih iz Vranja (MOGN).

 Festival se ove godine vratio tamo gde je 2012. godine započeo svoje putovanje - u obnovljenu zgradu Pozorišta „Bora Stanković“ gde su poslednje odigrane predstave pred požar koji je devastirao staru zgradu pozorišta bile upravo predstave u okviru prvog festivala pantomime. Pozorište „Bora Stanković“ jedva je moglo da primi publiku koja je želela da vidi ovogodišnje predstave: sala je bila prepuna a reakcije publike fenomenalne.

Ponosni i srećni što su imali još jednu priliku da demonstriraju univerzalnost jezika pantomime članovi MOGN-a, u starosnom rasponu od 13 do 70 godina, nastupili su u predstavi „Plejade“ u režiji Trajčeta Gjorgieva. Predstava prikazuje jedan od najbitnijih ciljeva festivala – mogućnost komunikacije osećanja i misli putem medija koji je tako blizak gluvom čoveku, a to je pantomima. Njihovo emotivno putovanje kroz 5 etida čuvenog Marsela Marsoa, volju i rad, publika je nagradila gromoglasnim aplauzom.

Meto Janakievski, pantomimičar iz Skoplja, koga su Vranjanci u prethodnim godinama mogli da vide na pijaci, na trgovima, u kafićima, u okviru programa „Pantomima izlazi na ulicu“, ove godine je nastupio u predstavi „Skoplje 63“ koja nas je podsetila, sada kada se ta tematika čini veoma aktuelnom, na zemljotres u Skoplju 1963. godine, i običan ljudski život pre i posle jedne takve katastrofe.

Festival je zatvorio Damir Dantes, pantomimičar iz Švajcarske svojom sedamdesetominutnom predstavom „Muškarci su drugačiji, žene još više” koja je premijerno izvedena u Srbiji. Maestralno se i na komičan način poigravajući muško-ženskim odnosima Damir je publiku doveo do suza virtuoznim izvođenjem i veštim tumačenjem stereotipa vezanim za tu tematiku. Publika je stojećim ovacijama pozdravila ovog vrsnog pantomimičara.

 Na samom početku večeri, 8. Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest svečano su otvorili zajedničkim izvođenjem pantomimičarske tačke (presecanjem zamišljene crvene vrpce) Snežana Simonović (sekretarka Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje), Nebojša Novković, direktor festivala i Zorica Jović, gradska većnica za kulturu, obrazovanje, informisanje i verska pitanja.

Festival su ove godine podržali Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Vranje.

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :