Uskoro počinje Festival umetnosti na ulici "Rekonstrukcija"

Datum objave:03.09.2019

Pročitano:1427 puta

Datum održavanja: 06.09.2019 - 08.09.2019

Lokacija: Beograd

Festival umetnosti na ulici „Rekonstrukcija", u čijem je fokusu uključivanje umetnosti u svakodnevni život ljudi, održava se po drugi put od 6. do 8. septembra 2019. u javnim prostorima u centru Beograda – na ulicama Dorćola, u Pančićevom parku, dvorištu OŠ „Kralj Petar I" i UK „Stari grad". Program manifestacije uključuje: oslikanje murala uživo, izložbe, prostorne instalacije, tribine, radionice za decu i odrasle, umetnički market, ulične igre i muzički program.

 

 

Sedam fasada na Dorćolu, odabranih u saradnji sa žiteljima/kama Starog grada, oslikaće dvoje internacionalno prepoznatih muralista – Julieta XLF i Sebas Velasco iz Španije, kao i domaći i regionalni etablirani umetnici i umetnice: „Kriška" studio (Srbija), Sanja Stojković –Tifani Rubi (Hrvatska), Super Timor (Srbija), Wuper (Srbija), kao i jedan od pobednika konkursa za mlade muraliste – Bogdan Đokić – Brva (Srbija).

Kao omaž prvom graffiti jamu od pre tačno 20 godina u dvorištu OŠ „Kralj Petar Prvi" na istom mestu će se odigrati novo kolektivno oslikavanje pod prepoznatljivom etiketom „United Colors of Belgrade", a učestvovaće oko 20 autora, odnosno umetničkih kolektiva, aktivnih na srpskoj i međunarodnoj street art sceni, koji će svoje umetničke radove izvesti na zidu dugom gotovo 45 metara. Jubilej će biti obeležen i izložbom dokumentarnih fotografija i tribinom u UK „Stari grad".

Crtaće: Nikola Radojčić – Braća Burazeri i Sub Zero (Srbija), Petar Popović – Piros (Srbija), Akira (Srbija), Weedzor (Srbija), Mosk (Hrvatska), Xymo-Rule (Srbija), Branko Tešević - Rage (Srbija), Star (Srbija), Sensi (Srbija), Japon (Španija), Skirl (Austrija), Das Drogen (Srbija), Nikola Mihajlović (Srbija) i pobednici konkursa za mlade umetnike/ce – Maša i Jobah.

U Pančićevom parku će 7. i 8. septembra biti postavljene tri izložbe ulične fotografije, a njihovi autori su: Marija Konjikušić, Ognjen Ranković – Oran i Bojan Lacman. Književna prostorna instalacija višestruko nagrađivanog mladog vizuelnog umetnika, Nikole Radosavljevića, nalaziće se na istoj lokaciji. Publici će biti ponuđeni i radovi „za poneti" u okviru postavke „Udomi umetnost", a u park će biti tokom vikenda smešten i umetnički market, kao i crtanje uživo.

Edukativni segment festivala ispoljiće se u vidu dveju radionica u dvorištu OŠ „Kralj Petar I". U subotu od 17 časova, radionicu digitalnih kolaža vodi Jana Bjelica, digitalna umetnica, dok će u nedelju od 12 sati deca uzrasta od 5 do 12 godina sa Tijanom Dimić Antonić učiti kako se prave skice za murale.

Tribinski program biće smešten u UK „Stari grad". U petak od 19 časova u okviru otvaranja izložbe dokumentarnih fotografija sa prvog beogradskog graffiti jama „Umetnost je na ulici – 20 godina kasnije", održaće se istoimena tribina na kojoj će učestvovati neki od aktera tog događaja, danas uspešni vizuelni umetnici. U subotu od 18 sati, u diskusiji „Umetnost na putu – emancipatorski potencijal intervencija u javnom prostoru" će učestvovati umetnici/ce i aktivisti/kinje koji su svoj rad usmerili na javni prostor.

Muzički program biće, takođe, smešten na više lokacija. Pančićev park je namenjen akustičnim svirkama i elektronskom zvuku, kao i kafe bar „16" i Dorćol Platz, dok će u dvorištu škole oslikavanje upotpuniti DJ program inspirisan hip-hop-om. Nastupaju: ska-rege bend „Nek' Svira Ko 'Oce", akustični bend „Benjd", Phillie P, Feloneezy, Little Lu, Andrija Milošević, Igor Jadranin, Ktordo, Uveq, Čkode.


Detaljan program dostupan je na sajtu festivala, kao i na društvenim mrežama: festivalrekonstrukcija.com i @festivalrekonstrukcija.

Realizaciju festivala pomogao je „CCFD – terre solidaire". Učešće španskih umetnika u programu omogućio je Acción Cultural Española, AC/E, kao deo programa za internacionalizaciju španske kulture (PICE) - podrška za mobilnost, uz pomoć Instituta Cervantes de Belgrado.

HGP-u iz Novog Sada donirao je fasadne boje, dok je Montana Colors dala podršku u sprejevima. Festival su podržale i štamparije „Proto" i „Vizartis".


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :