Uručene nagrade jubilarnog 50. Bitefa

Datum objave:30.03.2017

Pročitano:2815 puta

By:Sanja Ljumović

Nagrade jubilarnog 50. Bitefa svečano su uručene u utorak u klubu Zaokret. Grand prix „Mira Trailović" i 39. Politikina nagrada za najbolju režiju reditelju Dušanu Davidu Paržižeku dodeljena je dvostrukom laureatu predstavi Urnebesna tama, u režiji Dušana Davida Paržižeka i u produkciji Burgteatra iz Beča.

 

Bitef / Foto: Vladimir Opsenica

 

Tokom 50. Bitefa održan je 28. međunarodni Kongres pozorišnih kritičara, koji je okupio preko 100 kritičara iz celog sveta, pa se o 50. Bitefu pisalo u Kanadi, SAD, Španiji, Italiji, Engleskoj, Švedskoj, Grčkoj, Indiji, Iranu i mnogim drugim zemljama. Međunarodnom odjeku doprinela je i uspešna festivalska produkcija tj. postprodukcija predstave "Sloboda je najskuplja kapitalistička reč", autorskog projekta dramaturškinja Olge Dimitrijević i Maje Pelević, premijerno izvedena na 50. Bitefu, nakon čega su usledlia gostovanja u Solunu (Grčka) na Dimitria festivalu, te u Tisuru (Kerala, Indija) u okviru ITFoK festivala (International Theatre Festival of Kerala) na kojima je naišla na odličan prijem.

 

Predstavljena je i nova funkcija festivalskog dramaturga, koji preuzima Filip Vujošević, zadužen za saradnju sa umetničkim direktorom na izboru predstava za naredni 51. Bitef, kao i na festivalskim produkcijama.

 

Bitef / Foto: Vladimir Opsenica

Foto: Vladimir Opsenica

 

Grand prix „Mira Trailović" (autor skulpture Nebojša Mitrić) uručen je višestruko priznatom reditelju Davidu Dušanu Paržižeku. Paržižek je izjavio da mu je velika čast što je bio deo Bitefa i zahvalio se na nagradi u ime Burgteatra, kome je ovo bio prvo izvođenje na Bitefu.

Žarko Rakić, v.d. glavnog i odgovornog urednika Politike, dodelio je Dušanu Davidu Paržižeku 39. Politikinu nagradu, izjavivši da je pola veka postojanja i trajanja Bitef festivala redak i veliki jubilej , koji je Politika od početka pratila. Takođe je istakao da mu je izuzetno drago što su se dva žirija poklopila u svojoj oceni za najboljeg reditelja.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :