Uručena prestižna nagrada ''TERPSIHORA''

Datum objave:05.05.2021

Pročitano:613 puta

SOLISTKINJI BALETA NARODNOG POZORIŠTA, OLGI OLĆAN MILJEVIĆ, URUČENA NAGRADA TERPSIHORA
NA SVEČANOSTI POVODOM SVETSKOG DANA IGRE U NARODNOM POZORIŠTU U BEGORADU

Na svetski dan igre, deseti put zaredom, na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu, danas je dodeljena prestižna nagrada, Terpsihora, uglednoj solistkinji Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu – Olgi Olćan Miljević. Nagradu Terpsihora, Olgi je uručio njen kolega Igor Pastor, prethodni dobitnik ovog značajnog priznanja.


''Dirnuta sam i presrećna sam što sam dobila ovo prestižno priznanje. Potvrda struke mnogo znači. To je svakako i motivacija za moje dalje umetničko stvaralaštvo. Ova godina mi je važna jer baš ove godine slavim 20 godina rada u svojoj matičnoj kući – u Naraodnom pozorištu. Pre dvadeset godina na Maloj sceni sam odigrala svoju prvu ulogu'' – izjavila je Olga, primajući Terpsihooru.

 

Foto: Belkisa Beka Abdulović


Specijalna pohvala Terpsihora jednoglasno je dodeljena Jovani Grujić, savremenoj igračici i studentkinji treće godine Instituta za umetničku igru.

Prisutnima se obratila upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu- Ivana Vujić, a Svetski dan igre na ovoj svečanosti obeležila je plesna kompanija Balet mladih, koja je izvela dve tačke.

Putem video linka uključiće se koreografi, umetnci i direktori iz regiona.

‘’ Nešto čudno i nostalgično se dogodilo na sceni Raša Plaović danas. Uključile su se kolege iz svih republika, pa je na trenutak Narodno pozorište postalo centar neke moje nekadašnje zemlje. Bilo je magično slušati sve naše jezike.’’ – izjavio je naš poznati koreograaf, prof. Aleksndar Ilić

Nagradu i Specijalnu pohvalu Terpsihora pre deset godina ustanovilo je Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije na inicijativu Prof. Aleksandra Ilića.
Nagrada i Specijalna pohvala dodeljuje se u 2021. godini, jubilarni deseti put po redu, povodom Svetskog dana igre, internacionalnog praznika koji slavi čitav svet, a koji je ustanovio Međunarodni savet za igru – CID UNESKO.
Tročlani žiri, tokom ove godine, radio je u sastavu predstavnika narodne igre, klasičnog baleta i savremene igre: Cile Mitić diplomirani istoričar i šef Umetničkog sektora Ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Gračanice - predsednik žirija, Igor Pastor baletski umetnik i koreograf i Vladimir Čubrilo igrač, koreograf i pedagog savremene igre.

Terpsihora je nagraada koja se dodeljuje na godišnjem nivou umetnicima ili institucijama kulture u oblasti umetničke igre.
Prethodni dobitnici Nagrade Terpsihora bili su: Ana Pavlović, Jovan Veselinović, Konstantin Kostjukov, Đorđe Makarević,Balet Narodnog pozorišta u Beogradu, Mira Nešić (posthumno), Bojana Žegarac Knežević, Milan Rus i Igor Pastor.

OBRAZLOŽENJE

Odluka da ovogodišnji laureat nagrade Terpsihora bude Olga Olćan potvrda je dugogodišnjeg umetničkog trajanja na najprofesionalniji način. Urođena potreba da iskaže svoju umetnost Olćanovu je vodila preko različitih scena i repertoara, kroz različite stilove i performanse ne zadržavajući je samo na onome što se od nje kao izvođača očekivalo već podstičući njenu kreativnost i podižući nivo tehnike izvođenja. Duboko posvećena prilikom građenja likova, koje je interpretirala, jako harizmatična i posebno scenična kroz dosadašnju karijeru dokazivala je da nema malih i velikih uloga i da na sceni svaki umetnik jednako doprinosi kvalitetu umetničkog dela. Mercedes, Proročica, Katarina Mediči, Sofka, žena ratnica - samo su neke od solističkih uloga Olge Olćan, koje bi je mogle opredeliti za ovu nagradu. Međutim, iznad svih uloga jeste konstantno visoka profesionalnost i posvećenost pre
svega na sceni matičnog Narodnog pozorišta u Beogradu, ali i na drugim nikako zanemarljivim scenama i umetničkim projektima. Terpsihora – s jedne strane, muza personifikovana kroz igračicu u pokretu, s druge strane je nagrada personifikovana kroz pokret Olge Olćan u neprekidnom, slobodno možemo reći, višedecenijskom trajanju na baletskoj sceni Srbije.

SPECIJALNA POHVALA

Jovana Grujić je studentkinja završne godine Instituta za umetničku igru, savremena igračica i performer. Njen već rano prepoznat talenat je rezultirao saradnjom sa domaćim i inostranim koreografima Vladimirom Logunovim, Jovanom Rakić, Milošem Isailovićem, Aleksandrom Ilićem, Vladimirom Čubrilom, Mbulelom Ndabenijem, Merav Dagan, Maćejem Kuzminskim i dr.
Tokom 2021. godine ostvarila je zapažene interpretacije u savremenim produkcijama Password of essence Ognjena Vučinića, Vita Brevis Katarine Ilijašević kao i samostalne video radove i performans u okviru izložbe Embodiment /Otelotvorenje u Muzeju grada Beograda u januaru ove godine. Žiri joj uručuje Specijalnu pohvalu kao podstrek za dalje usavršavanje i napredovanje u savremenoj igri kao igračici i pedagoškinji, posebno naglašavajući koliko je važan entuzijazam i upornost kod mladih umetniku posebno u okolnistima koja im je nametnuta u vreme pandemije.

Nagrada i Specijalna pohvala Terpsihora se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Narodnog pozorišta u Beogradu i Instituta za umetničku igru.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :