Urban reads - za mlade i ne tako mlade

Datum objave:12.03.2014

Pročitano:5084 puta

Mladi, ali oni i ne tako mladi, koji vole da čitaju svakako treba da obrate pažnju na mladu izdavačku kuću "Urban reads" koja se specijalizovala za izdavanje žanrovske literature - urbane distopije i knjiga za mlade (young adults).

 

Trenutno imaju objavljenih 5 romana - trilogiju “Divergentni” Veronike Rot, “Groznicu tame” Karen Mari Moning i hit roman Džona Grina “Krive su zvezde”.

 


Prema prvom delu trilogije “Divergentni” snimljen je i film koji u naše bioskope stiže 27. marta. Distributer Blitz preveo ga je kao “Drugačija” pokazavši time i nepoštovanje prema izdavaču koji je preveo knjigu i čitaocima koji očekuju film “Divergentni” ali i nepoznavanje teme jer glavna junakinja nije “drugačija” već “divergentna” - ima različite osobine.


U dalekoj budućnosti, grad Čikago je podelio društvo na pet odvojenih frakcija, od kojih svaka predstavlja određene vrline čovečanstva: Nesebični, Miroljubivi, Čestiti, Neustrašivi i Učeni.


Na Dan odabira, svi šesnaestogodišnjaci u gradu polažu test sklonosti kojim se određuje kojoj frakciji zaista svako od njih pripada. Nakon testa, oni ipak imaju slobodu da sami odluče da li će se prebaciti u frakciju koju im je test sklonosti sugerisao ili će ostati u onoj u kojoj su rođeni.


Šesnaestogodišnja Beatris Prajor je rođena u porodici Nesebičnih, ali tamo se nikada nije osećala prijatno. Uprkos ljudima oko sebe, bila je usamljena i osećala je da je život među Nesebičnima sputava, kao da tamo istinski ne pripada. Kada je došlo vreme za test sklonosti, ispostavilo se da su njeni rezultati nejasni: da ne pripada samo jednoj frakciji, već da poseduje sklonosti ka trima - Nesebičnima, Učenima i Neustrašivima.


U najvećnoj tajnosti je saznala istinu o sebi i upozorena ja da tu informaciju nikada, ni pod kojim uslovima, ne deli ni sa kim. Na Dan odabira, kada svi šesnaestogodišnjaci biraju u kojoj frakciji će nastaviti svoje živote, Beatris konačno donosi odluku da napusti svoju rodnu frakciju i pridruži se Neustrašivima.


Beatris i ostali transferi prolaze kroz komplikovanu inicijaciju koja ima za cilj da, na osnovu rezultata tri stupnja obuke, odluči o tome ko će od njih postati pripadnik i nastaviti život u Neustrašivima.

 

)
 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :