Upravljanje vremenom i radionica u Litvaniji

Datum objave:13.12.2019

Pročitano:1759 puta

Prenosimo vam iskustva Jasne Brkić, učesnice V generacije programa „Kreativno mentorstvo“ inače bibliotekarke u Biblioteci grada Beograda na dečijem odeljenju sa radionice o grafičkoj facilitaciji u Litvaniji na koju je bila pozvana između ostalog i zato što je učesnica našeg programa.

 I BI SLIKA…

Trebalo bi zapravo sada da kroz crtež predstavim pet fantastičnih novembarskih dana koje sam provela na treningu o grafičkoj facilitaciji “MAKE IT VISUAL” u okviru Erasmus+ programa @ Viljnus, Litvanija…no kako sam vičnija rečima, opisaću iskustvo u par rečenica.

Otkud ja tamo? Trening je bio namenjen omladinskim radnicima, a kako radim na Dečjem odeljenju Biblioteke grada Beograda sa decom I mladima, volià, jedan uslov ispunjen. Nebo je bilo granica, na godine se nisu obazirali. A šta me je dodatno preporučilo, pored dugogodišnjeg iskustva u radu sa decom? Pa upravo to što sam deo programa Kreativno mentorstvo, jer se obuka grafičke vizualizacije savršeno uklapa u ciljeve KM,a to je rad na ličnom i profesionalnom razvoju i sticanje što raznolikijih veština neophodnih za dobro funkcionisanje na poslovnom, a ništa manje i privatnom planu.

Šta je bio cilj treninga: neformalno učenje i sticanje veština uz pomoć kojih možemo ideje predstaviti vizuelno putem skiciranja i struktuiranja kako bismo ostvarili jasniju komunikaciju, lakše i brže pamtili određene sadržaje, razumeli ih i pojasnili, a na kraju, zabava i igra koji prate ceo proces samo su dodatni plus!

Šta smo naučili: da izrazimo ideje i koncepte kroz jednostavne skice i univerzalne grafičke simbole, da skiciramo ljude i objekte, da izgradimo svoj lični vizuelni rečnik i kako da naše prezentacije postanu još bolje i upečatljivije.

Šta smo saznali: da kao facilitatori podstičemo sve stilove učenja, lakše prenosimo znanje grupi, prevazilazimo jezičke barijere I lakše održavamo motivaciju. Postoje I brojni alati koji nam mogu olakšati proces grafičke vizualizacije, kao što su doodly, powtoon, pictochart, bikaclo, canva…

Savet: ako vas neko sledeći put pita: “Da li treba da ti nacrtam? “ odgovor je jasan: “O da, obavezno!”

A kako slika vredi 1000 reči, evo i par fotkica…


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :