United colors of Belgrade u čast 20 godina beogradskog graffiti pokreta

Datum objave:12.10.2016

Pročitano:7138 puta

Datum održavanja: 15.10.2016

By:Marija Joksimović

Lokacija: Beograd

Graffiti jam United colors of Belgrade, kojim će biti obeleženo 20 godina od nastanka beogradske graffiti scene, biće održan u subotu 15. oktobra u dvorištu gimnazije Sveti Sava. Ovaj jam okupiće old school crtače koji su, sada već davne, 1996. godine pokrenuli graffiti talas u Beogradu, a koji će se ponovo latiti sprejeva i pokazati kako se to nekada radilo.

 

United Colors of Belgrade

- Fokus jama je na “pionirima” beogradske scene, a to su Jens, Mise, Punk, Viet, Sane aka Juice, Evil aka Short, Negre & Necone (Braća Burazeri), Sub, Leco, ABS, Face, Dulait, Demon i Jamas – kaže nam Sarin, jedan od članova organizacije Paint Kartel koju predstavljaju crtači koji su na sceni više od jedne decenije, a koja je organizator ove manifestacije.

Ako ste ljubitelj ulične umetnosti onda makar neka od ovih imena prepoznajete upravo sa beogradskih zidova. A iako mnogi od njih ne crtaju više aktivno kao nekad, rado su se odazvali pozivu organizatora.

 

United Colors of Belgrade

- Definitvno ne crtam često kao ranije, ipak je ta surova realnost u kojoj jurimo novac stigla i moju generaciju. Međutim, i dalje smo svi u dobroj formi i niko od nas ne gleda na ovo kao na neki comeback. Crtanje je kao vožnja bicikle. Sigurni smo da će crtači pokidati piseve. Hope je bio taj koji je kontaktirao grafiti pionire, on je crtač koji uživa veliko poštovanje svih crtača. Odziv je bio i više nego pozitivan, ipak su graffiti bili i ostali deo njihovog odrastanja – kaže Sarin.

Iako su mnogi od tih crtača ranije sarađivali, ovo će biti prvi put da se svi okupe na jednom mestu – u dvorištu gimnazije Sveti Sava, na čijim će zidovima pokazati kako su nekada izgledali graffiti jamovi.

 

- Kada smo se upustili u realizaciju ovog projekta hteli smo da napravimo event kakav bi bio organizovan pre 20 godina. Svako će pružiti ono najbolje od sebe, a ne sumnjam da će na kraju sve kao celina biti i više nego kvalitetno. Ono što je bilo karakteristično za našu scenu u tom periodu je svakako jedinstven stil koji su ovi crtači gradili. Takođe, tu je bila i doza pozitivnog nadmetanja koja je za rezultat imala veliki kvalitet grafita. Svi se sećaju grafita na Jugopetrolu, u Bloku 45 i na drugim mestima, koji su se smenjivali kao na traci, svaki bolji od onog prethodnog. Danas crtači nastavljaju tu tradiciju, ali svako vreme nosi svoj pečat... – objašnjava nam Sarin.

 

United Colors of Belgrade

United colors of Belgrade upravo se i organizuje sa ciljem da se mlađoj generaciji na neki način da vetar u leđa.

- Pored gore spomenutih crtača, na jamu će biti prisutni crtači svih generacija, među njima naravno ima i onih najmlađih. Poenta je da suštinu graffiti pokreta prenesemo na najmlađe, a najbolji način za to je da upoznaju istoriju i kulturno nasleđe beogradskog graffiti pokreta. Ovaj jam je samo jedan od načina za to, a uslediće i neke druge akcije – kaže Sarin.

 

United colors of Belgrade

U ovih 20 godina mnogo toga se promenilo. Nekada su graffiti smatrani za vandalizam, dok danas u svesti većine građana oni ipak predstavljaju umetnost. Takođe, nekada se crtalo na takozvanim "samolegalizovanim" zidovima, i mada setno konstatujemo da je šteta što ih više nema, raduje nas činjenica da su u današnje vreme mnogi otvoreni da svoje zidove ustupe crtačima grafita. Rekli bismo da da je graffiti scena napredovala, ne samo u pogledu kvaliteta radova, već i u pogledu svesti o graffitima.


- Ne bih se složio da je po kvalitetu radova u tolikoj meri napredovala, ali to je moj subjektivni osećaj. Danas su u fokusu veliki murali, dok u to vreme imam osećaj da su graffiti više bili vezani za ulicu. Malo i jednostavno oplemenjivanje betonskih zidova, nešto apsolutno novo u tom trenutku za Beograd. Treba uzeti u obzir da tada crtači nisu imali brendirane sprejeve za crtanje graffita i kapice, internet je bio jedva dostupan, a sve to je u zadnjih 10 godina dostupno i danas je poprilično lako početi da se baviš ovim "sportom". Odatle po meni graffiti iz tog perioda imaju veću težinu, jer je u njih uložena neverovatna količina truda, istrajnosti i na kraju verovatno i ljubavi – kaže Sarin.


Pored crtača, atmosferu na United colors of Belgrade upotpuniće i nekoliko di-džejeva, a vi obavezno svratite da zajedno obeležimo dve decenije graffiti pokreta u glavnom gradu. Kapije gimnazije Sveti Sava biće otvorene već od 12 sati.

Više informacija na Facebook eventu.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :