Umetnost za sve! Javni čas crtanja po modelu 2

Datum objave:29.01.2018

Pročitano:1370 puta

Datum održavanja: 14.02.2018

Lokacija: KC Grad, Beograd

14. februar 2018.
10-16h


Posle uspešno realizovanog časa crtanja posvećenog Egonu Schieleu, ovaj program nastavljamo i u 2018. godini. Za drugo izdanje ostajemo na ekspresionizmu, u saradnji sa Goethe Institutom u Beogradu, Akademijom likovnih i Akademijom primenjenih umetnosti, čas se posvećuje Ernstu Ludwigu Kirchneru, istaknutom nemačkom ekspresionisti i osnivaču grupe Most (Die Brucke).

 

Zipa Yoma

 

Kirchner je studirao arhitekturu i sa kolegama Heckelom i Rottluffom osnovao grupu u Drezdenu, sa osnovnim ciljem prevazilaženja akademskog slikarstva. Troje umetnika razvili su veoma slične slikarske rukopise deleći atelje, rukopise zasnovane na Van Goghovom koloritu i Gaugenovom fovizmu. Ekspresivna platna plene jarkim bojama i oštrim ivicama, naročito na urbanim pejzažima iz Berlina, gde se grupa preselila do raspada. Pored slikarstva Kirchner se bavio crtežom, grafikom, naročito drvorezom, tada pomalo zaboravljenom tehnikom, kao i skulpturom.


Pored pejzaža, Kirchnerove teme uključuju aktove i portrete. Njegov omiljeni model bila je Doris Grosse, čiju seriju aktova slika tokom boravka na jezeru Moricburg. U ulozi Doris na času crtanja naći će se Maja Atansijević Zipa Yoma, a čas će i ovoga puta voditi profesori sa akademija.

 

Zipa Yoma

Čas je zakazan za 14. februar u terminu od 10 do 16h u Velikoj galeriji Kc Grada. Čas će biti podeljen u dva termina, prepodnevni od 10 do 13 časova i popodnevni od 13 do 16 časova.

 

Zainteresovani se mogu javiti na mail@gradbeograd.eu. sa napomenom za koji termin žele da se prijave. Potrebno je poneti pribor za crtanje, podlogu i papire. Participacija će iznositi simboličnih 200 dinara.


Pop up izložba će istog dana od 19 časova predstaviti rezultate javnog časa publici, a zatim od 20 časova sledi projekcija dokumentarnog filma o Kirchneru.


Ulaz na projekciju filma je slobodan.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :