Barutana klub Beograd

Umetnik koji menja koncept izložbom bez naziva

Datum objave:23.08.2008

Pročitano:4317 puta

Prostor: Arte Galerija
Adresa: Svetogorska 29, 11000 Beograd
Umetnik: Saša Pančić
Period: 3.09-30.09.2008
U prostoru Arte galerije 3. septembra otvara se izložba Saše Pančića. Izložba nema naziv, a izložena dela spadaju u red reprezentativnih dela određenih serija i celina, sklopljeni da daju prikaz opšte poetike kojom se umetnik bavi.
 
Na centralnom zidu galerije biće predstavljeno ulje na platnu pod nazivom “Ples” (110x160cm). Pored slike, biće izloženi dvoslojni crteži iz serije “Granice”, rađeni na 600-gramskom papiru tušem, četkom i skalpelom, dimenzija 65x60cm, kao i skulptura “Ogledalo” (81x65x30cm). Skulptura je rađena od varenih i brušenih čeličnih ploča, sečenih tehnologijom plazme. Pored ova tri dela umetnik će se predstaviti i kratkim filmom pod nazivom “Crna svetlost” iz 2006.
 


Iako Arte galeriju karakteriše izlaganje samo jednog dela, ovog puta koncept je izmenjen. Razlog promene koncepta je da se publika na što bolji način upozna sa raznovrsnim opusom ovog umetnika. “Težište jeste na jednom radu, ali ovog puta smo koncept galerije proširili na još nekoliko radova, da bi što jasnije ukazali na kompleksnost ideje prostora, sposobnost linije i površine da se kreću kroz razne medije, a da se pri tome zadrži osnovni poetski karakter”, kaže Saša Pančić.
 
Radovi koji se predstavljaju u prostoru čine jednu celinu, jednu ideju. Crteži su skice za skulpture, koje su opet skice nekim budućim skulpturama, izvedenim u javnom prostoru ili u prirodnom pejsažu. Postavljanje skulptura znatno većih proporcija u otvorenom prostoru omogućilo bi posmatraču slobodu kretanja oko i kroz njih. Uz pomoć sunca, u zavisnosti od godišnjeg doba i doba dana, na tlu bi se uvek pojavljivali različiti crteži-senke. Skulptura bi se tako vratila crtežu i početnoj ideji, a posmatrač skulpture bi postao učesnik, odnosno deo prostora koji se kretanjem neprekidno menja.
 
Stvaralaštvo Saše Pančića na mapi aktuelnih umetničkih zbivanja specifično je i neobično, i kao takvo se teško može uključiti u neke već postojeće i definisane pravce i strujanja. Poznavanje istorije umetnosti, sklonost ka teorijskoj potkovanosti sopstvenog dela i reference ka pojedinim avangardnim istorijskim pravcima i umetnicima, načinili su od Saše Pančića osobenog umetnika sa veoma karakterističnom poetikom. Bavljenje formalnim elementima umetničkog dela - linijom, plohom, odnosima “tamne i svetle svetlosti”, simetrijom, odnosom vertikalnog i horizontalnog, kao i materijalom i prostorom ukoliko je u pitanju skulptura, uvrstilo ga je u niz umetnika koji su, na jedan ili drugi način, bili vezani za konstruktivizam, minimalizam i geometrijsku apstrakciju.
 


Pored izloženih radova, na spratu galerije će biti postavljeni crteži i grafike na prodaju. Uz to, posetioci na monitorima i uz pomoć projektora biće u prilici da pogledaju slajdove i video prezentaciju ranijih radova ovog umetnika.
 
Izložba će biti otvorena do 30. septembra, sve izložbe u prostoru Arte galerije dostupne su na Internet portalu www.arte.rs. Tako će program biti dostupan publici i van Beograda.

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :