UMETNIK KAO PUBLIKA: RAZGOVORI MEĐU PUBLIKOM Promocija knjige i izložba fotografija

Datum objave:22.01.2014

Pročitano:4291 puta

Datum održavanja: 24.01.2014

Lokacija: Društveni centar Oktobar, Beograd

Umetnik kao publika: razgovori među publikom uobličuje u format knjige četvorogodišnji umetnički projekat Umetnik kao publika u čijem je okviru publika trideset jedan put javno diskutovala o radovima umetnika iz Srbije, Holandije i Austrije.Srž projekta je komunikacija između umetničkog rada i publike: publika je bila pozivana da diskutuje o odabranim i unapred predstavljenim radovima, bez učešća umetnika. Umetnik je u ovom slučaju postajao publika publici, preuzimajući pasivnu ulogu u diskusijama. Učesnici u diskusijama bili su kako profesionalci, tako i ljubitelji umetnosti ili ljudi koje je interesovala neka specifična tema kojom se bavio rad o kome se diskutovalo. Ljudski kapital utkan u diskusije je neprocenjiv.

Sve diskusije su snimljene, kasnije montirane, postavljene na sajtu projekta i emitovane na Radio Beogradu 2 – RTS.
Knjiga obuhvata petnaest priređenih transkripata, a sve diskusije, njih trideset jedna, predstavljene su tekstualnom i foto-dokumentacijom o radovima o kojima se razgovaralo.

Knjiga je korak dalje u odnosu na uživo održane diskusije, jer ona predstavlja trag specifičnog vremena i specifične geografije – ona daje uvid u to kako umetnici reaguju na društvenu, ali i privatnu, realnost koju živimo, i kako publika čita te radove i projektuje svoja viđenja iste te realnosti. Diskusije, obrađene u knjizi, sumiraju i artikulišu segment onoga što ovde i sada delimo – od muzeja koji ne rade, preko svih kriza i načina pružanja otpora do ličnih poetika, daju mu glas i oblikuju nevidljivu zajednicu mimo formalnih određenja.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :