Umetnici Ilija Šoškić i Tomislav Peternek poklonili dela MSU

Datum objave:11.03.2019

Pročitano:1103 puta

Lokacija: Beograd

Nakon uspešno realizovane i veoma posećene retrospektivne izložbe Ilije Šoškića Akcione forme održane od oktobra do decembra 2018. godine u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, umetnik je želeo da se zahvali na izuzetnom angažmanu celog tima oba muzeja za koje smatra da su na sjajan način predstavili njegov rad publici. U znak zahvalnosti MSUB poklonio je rad Ikar (1989/2018). Rad je nastao 1989. godine a u produkciji MSUB obnovljen za retrospektivu Akcione forme. Kako je instalacija realizovana uz pomoć tehničke službe Muzeja, umetnik je želio da se nađe u našoj kolekciji.

 

Foto: Bojana Janjić / MSUB


Takođe, Tomislav Peternek je nakon otkupa tri njegove reprezentativne fotografije za izložbu Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti., kojom je otvorena rekonstruisana zgrada Muzeja na Ušću 2017. godine, kao i otkupa pet fotografija 2018. godine koje su upotpunile presek kroz njegov opus, smatrao, da je kao gest uvažavanja naše institucije prikladno da pokloni čitavu seriju od 99 fotografija.

 

Foto: Bojana Janjić / MSUB

Ove fotografije čine značajnu celinu u opusu umetnika koja je bila predstavljena na njegovoj retrospektivnoj izložbi i izuzetno su značajne za kolekciju Muzeja savremene umetnosti.

Muzej savremene umetnosti želi da se zahvali obojici umetnika na izuzetnim poklonima koji obogaćuju naše zbirke i biće naredne godine predstavljeni na izložbi Novih akvizicija MSU. 


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :