Umetnice iz Srbije dobitnice prestižnog novomedijskog istraživanja u Šangaju

Datum objave:25.01.2020

Pročitano:911 puta

Darija Medić i Isidora Pejović Blagojević, učesnice prošlogodišnjeg Art+Science:Makers projekta, izabrane su kao dobitnice nagrade za novomedijsko umetničko istraživanje Kronus Art Centra (Chronus Art Center) u Šangaju. Njihovo istraživanje je odabrano kao pobedničko na konkursu koji je obuhvatao ceo svet, sa temom Lucidne mreže – sporadične korelacije. Umetnice će pristupiti ovoj temi putem istraživanja fenomena savremenih internet narativa na primeru viralne rasprostranjenosti mima o beskućniku koji je postao slavan na internetu, paradoksalno, zbog svoje lepote i stila.One će pratiti genezu rasprostiranja slike kroz mrežu komunikacija putem forenzike dostupnih metapodataka, kao i istraživati šta dati podaci mogu da pokažu oko građenja društvenih narativa kroz digitalne alate danas. Umetnice posmatraju kontekst diskursa oko glavnog aktera kao savremeni pandan Aristotelovom tragičnom junaku, gradeći narativ koji pruža prostor za saosećanje u okviru današnjih alata pripovedanja. Sličan kontekst pripada i fenomenu Sad Keanu, poznatom internet mimu koji prikazuje čuvenog glumca Kijanu Rivsa u svakodnevnim i dramatičnim životnim situacijama.

U okviru nagrade će provesti 3 meseca u Šangaju, kao i u Kunšanu, gde će na Duke University držati master klas studentima.

Darija Medić je stvaratejka koja kroz upotrebu jezika, tehnologije i umetnosti istražuje područje korekcije/krađe/građenja identiteta i lavirinata savremenih tehnoloških praksi. Trenutno kao Koordinatorka projekata digitalne umetnosti u DiploFoundation, radi na stvaranju veza između digitalne/kritičke medijske umetnosti i digitalnih politika. Od 2012 pokreće Interkultivator, inicijativu koje se fokusira na decentralizaciju kulturne produkcije, roda i tehnologije. Kreira u kontekstu oblikovanja javnog domena, društvenih praksi jezika, medija i medijske arheologije, filozofije tehnologije. Putem spekulativnih intervencija unutar normalizovanih praksi upotrebe tehnologije, ona otvara pitanja društvenog građenja značenja i dinamike distribucije moći, u pravcu lociranja ličnog i društvenog prostora za stvaranje u saživotu sa tehnologijom.


Isidora Pejović Blagojević je umetnica iz Beograda koja kroz svoj rad istražuje kolektivna i individualna ljudska stanja, društvene odnose i društvene konstrukte. Trenutno je na doktorskim studijama na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na smeru Novi mediji, gde radi i kao saradnik u nastavi. U svom umetničkom delovanju bavi se odnosom čoveka i društva, čoveka sa samim sobom, čoveka sa prirodom i umetnika prema socijalnim normama. Istraživanje vrši kroz različite, najčešće digitalne, medije, sa posebnim interesovanjem za video igre i generativnu umetnost. Stvara umetnost ne sa željom da pruži odgovore, već sa željom da postavlja pitanja.


Rad Darije Medić, izložen u Institutu Servantes, tokom Art+Science:Makers izložbe, novembar 2018. godineRad Isidore Pejović Blagojević izložen u Muzeju primenjene umetnosti tokom Art+Science:Makers izložbe, novembar 2018. godine

Više o njihovim radovima
http://interkultivator.org/ 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :