ULUS: Retrospektivna izložba Mila Dimitrijevića

Datum objave:26.01.2015

Pročitano:5203 puta

Datum održavanja: 29.01.2015 - 10.02.2015

Lokacija: Galerija ULUS, Beograd

Izložba slika Mila Dimitrijevića (1929-1997), otvara u četvrtak, 29. januara u 19 časova u Galeriji ULUS. Nakon dvadeset godina od poslednje samostalne izložbe kojom je Dimitrijević obeležio četiri decenije bavljenja umetnošću, njegova porodica prezentuje slike koje predstavljaju svojevrsnu retrospektivu ovog autora. Ukupno dvadeset pet slika nastalih u periodu od 1960. do 1994. godine biće premijerno predstavljene na jednoj izožbi. Postavku izložbe na otvaranju upotpuniće 3D mapiranje Milove nedovršene slike "PORODICA", u saradnji sa Dušanom Jovovićem. Na izložbi se mogu videti i slika "AKATIST" koja se nalazi u zbirci Narodne biblioteke Srbije, kao i slika "KARL APEL U VIZANTIJI", omaž poznatom holandskom slikaru. Izložbu će otvoriti novinar i književnik Kosta Dimitrijević.

Milo Dimitrijević je rođen u Beogradu, gde se školovao i proveo svoj radni vek. Završio je Fakultet likovnih umetnosti (1953) i treći stepen (Specijalka) na istom fakultetu (1955) u klasi Nedeljka Gvozdenovića. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1953. Godine 1958. odlazi na jednogodišnje studije slikarstva u Amsterdam, kod slikara Karel Apela kao stipendista holandske komisije za kulturne veze sa inostranstvom. Od 1962. radi kao profesor Likovnog obrazovanja i Istorije umetnosti na Institutu za pejsažnu arhitekturu na Šumarskom Fakultetu, Univerziteta u Beogradu. Priredio je deset samostalnih izložbi i učestvovao na mnogobrojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Bio je predsednik ULUS-a i generalni sekretar ovog udruženja.

Koloristički senzibilna umetnička priroda ovog slikara manifestovala sa u prizorima sa naglašenim i prepoznatljivim narativims. Već sami nazivi kompozicija (Vizantijski ekrani, U slavu Miroa, Ignjat Job i Pinjata...) jasno ukazuju na duhovnu sponu koju je ovaj autor imao sa velikanima istorije umetnosti. „Svako, ko je imao prilike da bliže upozna Milovo likovno delo, naveden je često da razmišlja o porukama njegovog izrazito asocijativno-poetskog simbolizma i ekspresije sa akcentima (počev od volšebnih sazvučja vizantijskog kulturnog nasleđa, preko srednjovekovnih srpskih fresaka, Rane Italijanske renesanse, duha Ranog Flamanskog slikarstva, Latinsko-romanskog stvaralaštva, sve do fantazmagorija novih stremljenja), shvatiće da je on bio, neosporno, jedan od najobrazovanijih beogradskih umetnika. Uspeo je da ostane svoj, da bude prepoznatljiv, tako da ga ljubitelji zavole na prvi pogled.“ Kosta Dimitirijević, izvod iz teksta u katalogu.

Izložba traje do 10. februara 2015. godine.

Kontakt Galerije ULUS: tel. 011 26 23 128
Kustos: Olivera Vukotić, e-mail: olivera.kutos.ulus@gmail.com
Radno vreme: ponedeljak - subota od 10 do 20 časova.


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :