UK Parobrod: Dokumentarna izložba – inspirisana životom i radom Vlade Divljana

Datum objave:23.03.2016

Pročitano:6485 puta

Datum održavanja: 25.03.2016 - 04.04.2016

By:Aleksandar Arežina

Lokacija: UK Parobrod

Dokumentarna izložba – inspirisana životom i radom Vlade Divljana svojevrsno je malo nepretenciozno podsećanje na refleksiju njegovog uticaja na razvoj urbane kulture ex YU regiona. Taj glas je i u prenesenom ali i u bukvalnom smislu, arhetipski zvuk jugoslovenske pop kulture.

 



Kao što je i Vladina muzika puna emocije, bilo da je u pitanju mladalački bunt ili zrela ljubav, idejama za izložbu i događaje kojima želimo da obeležimo sećanje na njega, pristupamo lično i emotivno. Muzika Divljana se upija od rane mladosti i sa vremenskom distancom u kojoj su jednostavnost i jasnost njegovog jezika prve identifikacije sa Novim talasom i urbanim duhom grada u kom živimo. Upravo inspirisani tim nepokolebljivim duhom želimo da vidimo što više Divljanovih lica – dečaka, buntovnog adolescenta, pop zvezdu, prijatelja, predstavnika generacije, pesnika, emigranta, kompozitora, muža i oca… bez foliranja, nepotrebne šminke, suvišnih stihova, štrihova i suvoparnih floskula o pop kulturi.

Događaj u UK Parobrod podrazumeva – pop up multimedijalu sačinjenu od Vladine (kako one iz Beča, tako i beogradske) porodične kolekcije predmeta i instrumenata, njegove do sad, široj javnosti nepoznate fotografije. Zatim tu su takođe i objektivi Goranke Matić i Zorice Bajin Đukanović, arhiva RTS i B92, kratak muzički program Vladinog prvog benda „Zvuk ulice“ koji se u sastavu:Zdenko Kolar, Kokan Popović i drugi, ove godine okuplja povodom 40. godišnijce nastanka.

Izložba se realizuje u koprodukciji sa Rok muzejom i uz nesebičnu podršku njegovih prijatelja i Vladine, Dine Đurović.

Ustanova kulture gradske opštine Stari grad


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :