Barutana klub Beograd

UGLJEŠA VRCELJ PREDSTAVLJA IZLOŽBU "ZAŠTO SAD BROD?"

Datum objave:16.11.2021

Pročitano:1646 puta

Lokacija: Beograd

Zašto sad brod? je izložba objekata Uglješe Vrcelja koji su proistekli iz razmišljanja o okruženju u kojem se trenutno nalazimo, a koja je postavljena u galeriji Zvono u Beogradu do 21. novembra 2021. Dela su stvarana u poslednjih godinu dana pandemije i otvaraju pitanja narušenog ekosistema, kritiku društva, konzumerizma i autokritiku kroz pitanja bez odgovora.

 Delo Zašto? je nastalo polugodišnjim performansom i obuhvata video rad, fotografiju i aluminijumski kubus. Video rad je proces, fotografija je svedočenje, a kubus je artefakt koji se sastoji od 1800 presovanih limenki oslikanih pitanjem zašto.

Delo Sad nastaje u toku same izložbe i performans je umetnika. Sastoji se od 3D slova Сад u koje umetnik sadi biljke i cveće i do kraja izložbe će se naći u kavezu. Ideja zarobljenog Сад je izazvana novonametnutim, pandemijskim restrikcijama slobode kretanja, slobode vremena kakvo poznajemo, ali naglašava i neumoljivu moć prirode koja u sadašnjem trenutku buja oslobođena od prekomerne ljudske intervencije.
Delo Brod se sastoji od 100 3D štampanih objekata nastalih 3D skeniranjem dva komada drveta pronađena u moru koja spojena podsećaju na brod tj. jedrilicu. Ovo delo otvara pitanja ekologije i kritikuje konzumerističku narav društva. Umetnik, kroz najnoviju tehnologiju i repliciranje same prirode, na poetski način svojom postavkom proziva prekomernu romantizaciju ekologije i skretanje sa teme bacanja plastike u more.

O umetniku:
Ovo je šesta samostalna izložba i performans Uglješe Vrcelja rođenog 1971. u Beogradu. Uglješa je kreativni direktor kreativne agencije SuperDot, suosnivač i kuvar na festivalu Superkultivator; zajedno sa Žarkom Bubalom dizajnira i stvara u okviru projekta DVOIKA sa kojim su izlagali na BDW (Belgrade Design Week), PDW (Paris Design Week), EXPO-u Milano, MonteCarlo Bike Show, itd. Bio je učesnik i više grupnih izložbi u Beogradu, Moskvi, Briselu.

Izložba Zašto Sad Brod? traje do 21. novembra 2021. godine u galeriji Zvono (Višnjićeva 5)


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :