U toku je 16. Turneja Slobodne zone!

Datum objave:24.03.2022

Pročitano:307 puta

Lokacija: Srbija

I ove godine, Filmski festival Slobodna zona krenuo je na turneju po Srbiji. U periodu od 15. marta do 15. juna, u preko 50 opština i gradova, publika će imati priliku da pogleda čak devet najboljih festivalskih ostvarenja.


Ideja Turneje Slobodne zone jeste decentralizacija kulture i želja da se filmski sadržaj učini dostupnim publici u gradovima i manjim mestima, a kao i svake godine, svi filmovi na Turneji biće besplatni!

 

Pored gradova poput Pančeva, Zrenjanina, Novog Bečeja u kojima se Turneja realizuje već dugi niz godina, ove godine je uspostavljena saradnja sa čak sedam novih mesta, među kojima su Pecka, Golubac, Vladičin Han... U ovom trenutku, u Obrenovcu, Pančevu i Osečini se Turneja već realizuje, a do sredine juna, filmovi će se prikazivati i u Rumi, Kragujevcu, Somboru, Čačku...


Pažljivom selekcijom tima Slobodne zone prikazaće se filmovi koji su na prošlogodišnjem izdanju Festivala, održanom od 4. do 9. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, osvajali najveće nagrade i/ili pokazali izuzetan potencijal kod publike i kritike.


Tako će se u okviru Turneje naći pobednički film Slobodne zone – Profesor Bahman i njegovi časovi, koji, kako sam naziv kaže, govori o načinu predavanja profesora Bahmana. Kada bi sva deca imala tako emotivno inteligentnog i strpljivog profesora poput Bahmana, svaki konflikt bi se rešavao razgovorom, a Imagine Džona Lenona bi bila naša stvarnost.
 

Publika širom Srbije Srbije imaće priliku da pogleda i jedan od najgledanijih filmova sa prošlogodišnjeg izdanja Festivala, odlični dokumentarac Najlepši dečak na svetu. Čuveni reditelj Lukino Viskonti proputovao je Evropu tražeći dečaka za ulogu Tađa - personifikaciju lepote, za film Smrt u Veneciji. Pronašao je 15-godišnjeg Bjorna Andresena čiji će život promeniti kultna uloga.

 

https://youtu.be/guW4cRHyqyw

Među odličnim dokumentarnim filmovima ove godine je i novo ostvarenje nagrađivanog reditelja Avija Mograbija. Film Prve 54 godine: skraćeni priručnik za vojnu okupaciju kroz svedočenje izraelskih vojnika donosi priču o okupaciji palestinskih teritorija na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze. Mograbi od istorijskih činjenica konstruiše ironični priručnik kako okupirati tuđu teritoriju na više od 50 godina.

 

https://youtu.be/gLaduZd9Z_M

Igrani film Bez kanjanja donosi takođe priču o vojnicima. Sada su u pitanju holandski vojnici na mirovnoj misiji na Bliskom Istoku, čije će živote zauvek promeniti susret sa lokalnim dečakom čiju su kozu slučajno ubili.

 

https://youtu.be/TCLB1qShxWQ

Dokumentarni film Zabavi je došao kraj, bavi se veoma savremenom temom, licem i naličjem frilensera koji zarađujući pružajuću usluge na Uberu, Amazonu i drugim velikim platfomrama. Zabavi je došao kraj je dokumentarac koji se bavi nepostojećim radničkim pravima.

https://youtu.be/crp_f9GzItM

Film Ja sam Greta donosi priču o trenutno najpoznatijoj ekološkoj aktivistkinji Greti Tunberg koja zna o klimatskim promenama više od 97% svetskih politačara.

 

https://youtu.be/0ZN2kjeZcsQ

U okviru Turneje mlađa publika (14+), ali i starija, moći će da pogleda i filmove Prvi sneg, igrani finski film o 13-godišnjem Irancu čija porodica čeka azil u Finskoj, i Moj tata hot dog, film o ćerki koja je svom ocu podrška na putu promene karijere na koji je krenuo. Dok ga svi osuđuju, ona ga podržava u ostvarenju snova, i veruje da će on postati glumac.

 

https://youtu.be/c2l-wZkTDzQ

Ponudom filmova za mlađu publiku motivišu se partneri da u saradnji sa lokalnim školama organizuju projekcije za srednjoškolce.

 

https://youtu.be/bsb3xC09Ci0

Još jedan dokumentarac u ovogodišnjem izboru je film koji nije bio prikazan na Slobodnoj zoni, ali koji se svojom temom uklapa u ideju Turneje - Fejt i Branko, film koji govori o braku dvoje muzičara, Fejt koja iz Engleske putuje u Srbiju da upozna romsku muziku i Branka, violiniste romskog porekla u kojeg se zaljubljuje.

https://youtu.be/UneafArifYg

Na sajtu Slobodne zone pogledajte termine i lokacije 16. Turneje i informišite se o svim novinama putem društvenih mreža Instagrama i Fejsbuka.

Turneju Slobodne zone je podržalo Ministarstvo kulture i infomisanja.

Vidimo se u Slobodnoj zoni!


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :