U ODBRANI BIGZA! TBK objavio drugi singl!

Datum objave:09.03.2020

Pročitano:1425 puta

By:Simona Kanjevac

Lokacija: Beograd

Odgajanje kod Cece i Lepe Brene, školovanje kod Kolje, Gileta, Bajage i Caneta.
Mapa Beogradskog odrastanja u novoj pesmi grupe TBK!

„Beogradski bend iz Vojvodine”, kako članovi TBK-a određuju svoje poreklo, novim singlom „Soba u Bigzu”, zalepio je autentični transparent na žuto-crne trake što prete instituciji koja je odhranila generacije i generacije muzičara.

Nakon zapaženog prvog singla „Idemo do klaba”, koji smo imali prilike da slušamo na radio stanicama, a u spotu uveliko uživamo, nisu stali! Idemo dalje! ‒ verovatno da je bila misao koja je podmazala točak što se samo, tek pokrenuo. TBK je snimio novi singl „Soba u Bigzu”, naravno propraćen spotom. Jer, kako drugačije?

 

 

S obzirom na to da su mišljenja oko prve pesme podeljenja, pitamo se: Napadaju li novim singlom, ili brane scenu na kojoj su ONI odrasli? Deo muzičke javnosti opredeljivao se da je ideja „Klaba” ovog benda priključivanje kvazirok autorima, onima koji uzdrmavaju postojeće vrednosti. Drugi su se držali tumačenja da su takav pravac, kvazipravac, TBK kritikovali. Upravo iz tog razloga, zanima nas: Šta je to u novoj pesmi i može li se naslutiti njihov budući stil u duhu kojeg će nastaviti da stvaraju?

Pesma „Soba u Bigzu” imenuje one koji su „odgojili” mnoge mlade ljude, uzore, štampu, naznačuje mesta u Beogradu gde se bleji, odrasta. Pesma predstavlja i prostore za rekreaciju i klabovanje. Stihovi se posvećuju i najranijim danima, dečjim uspomenama (kroz nostalgično prisećanje na Zabavnik, parkove, fontane i manifestacije Otvorenog srca) i tinejdžerskom dobu (pljude, gitara i večito kuburenje s novcem). Pripadnicima odraslog doba se zahvaljuje na prenetim vrednostima, iako se u njega članovi grupe ne upuštaju i izriču: „Zajebi da odrastem, umreću ko dete”!

Pored toga što citira druge autore, naslove i sadrži vrednosne poruke, nasleđene i izgrađene, druga pesma grupe TBK u svojoj strukturi gradi horizontalni i vertikalni plan. Na prvom se lociraju za ovu muzičku grupu važna mesta u prestonici. Na drugom se pravi višegeneracijiski presek sa obeležjima doba svakog ko je imao prilike da u ovom gradu provede makar i deo svog života.

Tako, stihovi „Sobe u Bigzu” stvaraju muzičku mapu jednog Beograda! Ucrtane tačke za sugrađane jesu podsetnik, oda odrastanju, a za posetioce i turiste svojevsni urbani vodič kroz prestonicu Srbije. Istaknute vrednosti, najzad, čine ili jačaju mostove koji obeležena mesta povezuju. Pitamo se onda: - Hoće li ovakav doprinos novog singla, kao argumentaciju razumeti oni koji se o znanostima Beograda nešto pitaju? Hoće li imati srca da izbrišu sa mape pomenuto muzičko odgajalište?


Bilo kako bilo, TBK će ga, idalje braniti, jer ‒ „Moja soba je u BIGZU”!
 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :