TRIGGER: Hard rock naelektrisano VREME ČUDA!

Datum objave:18.10.2015

Pročitano:4525 puta

By:Milan B. Popović

TRIGGER CD VREME ČUDA

/ ODLIČAN HRČAK, 2015. godina, Rock


Nemojte se čuditi ako u terminologiji i liričkoj strukturi pesama grupe “Trigger”, čujete stihove poput –da oprostim tvoj zločin, da blagoslovim tvoje ludilo. Kad savest te zaboli, ti samo se pomoli – u hard rock naelektrisanom maniru –i u muzičkom i u vokalnom smislu, beogradsko-pančevački bend “Trigger”, već u uvodnom zvučnom dokumentu “Kad savest te zaboli”, privlači pažnju opasno preteći da vas hipnotiše.

 

TRIGGER: Hard rock naelektrisano VREME ČUDA! | Recenzija Milan B Popović

 

Druga numera na disku, savršeno producirana i ispolirana do krajnjih granica perfekcije, melje sve pred sobom i plaši divlje krdo bizona koje usput uspešno krči guštu prašumu. Ono što je-uz neizostavan autorski pečat, muzika i aranžmani delo su Dušana Svilokosa Đurića- posebno se ističe sugestivno i atraktivno pevanje, kristalno jasno i smelo, odvažno pevanje Milene Branković. To je onaj “kvalitet plus” koji je, možda, nedostajao predhodniku ovog CD-a, da bi bio primećen još snažnije nego što to jeste bio, a i kao takav, bio je regionalno priznat i nagrađivan. Jako je specifično i po mom sudu, -izuzetno- što sastav “Trigger” ne pristupa svojoj umetnosti sa pozicija estrade i tih i takvih kanona i pravila igre, već naprotiv, “Trigger” deluje sa čvrstog rock trona kidišući na najsjajnije i najbitnije mesto.

 

U prilog tvrdnji iz predhodno napisane rečenice govori da je numera “Od kostiju i pepela”, najkraća numera na albumu traje četiri minuta i dvadeset devet sekundi. Sve ostale pesme su po četiri ipo, pet minuta, pa sve do zatvarajuće, desete po redu, numere “Ponor”, koja traje čitavih devet minuta i četrnaest sekundi, u kojoj se kao gost na vokalu pojavljuje specifični, unikatni, raritetni multimedijalni artist, maestralni Milutin Jovančić iz novooformljene grupe “Čovek vuk”, za koju takođe, kao i za “Trigger”, apelujem na široki slušalački auditorijum, da obrati svu moguću pažnju.

 

Posebna poslastica je naslovna pesma – Vreme čuda. Strofe su jako ozbiljne (kao i sva lirična slika albuma) pa sve do refrena - Pomoli se u ime oca , sina i svetog dolara, ovo je raj, ovo je vreme čuda. Nikako baksuzni, šesti redni zapis “Srećna nova (noćna mora)” muzički podiže parket sa poda bez nanošenja vode. Kao i u ranijim aktovima, pevačica Milena Branković briljira u vokalnim deonicama što je za svaku pohvalu. Interesantan je umetnički spoj alfe & omega benda, Dušana Svilokosa Đurića i Milene Branković, kao ključnog autorsko izvođačkog tandema, nipošto ne zanemarujući preostali deo muzičke posade moćnog hard rock boinga, benda “Trigger”.

 

Interesantno je čuti kako ekstra talentovani Vladimir Lalić (nekada član super gotik metal grupe “Abonos”, i eksperimentalno precizno tačnog i usviranog benda “Organized Chaos”), u saradnji sa regionalnom gitarskom zvezdom, Emirom Hotom, uspevaju da na njihov način obrade temu – Realiti. Pored Emira Hota i Vladimira Lalića, opet, po ko zna koji put, Milena Branković, na neki način, dominira i iskače u prvi plan što je, ipak, i pri ovakvom konceptu gostovanja raznolikih umetnika, za svako poštovanje i možda je njeno pevanje glavni “kvalitet plus” i to “ono nešto” posebno što ima i mora biti zabeleženo i primećeno. U devetom komadu “Ne hrani ljudoždere”, “ Trigger” uigranoj i usviranoj ekipi, pridodao se kao svojevrstan začin, Darko iz sastava “Downstroy”.

 

Lični favorit potpisnika ovog prikaza je umerena kompozicija – Brajeva azbuka. Umoran od dugog skrivanja, u tišini koja ti je dom, sva stara davna kajanja sa kože lako čitaš dodirom… pevaju momci i devojke iz sastava “ Trigger” uz pomoć Dechak Bassarica. Dušan Svilokos Đurić, koji na ovom albumu svira Leo Scala/Gkg gitare, Petar Popović na basu, Zoran Jović za setom bubnjeva i izvanredna vokalna solistkinja za mikrofonom, Milena Branković, uz poduži niz gostujućih muzičara sa domaće scene koje nećemo sad baš sve pominjati već ćemo nešto ostaviti i vama da otkrijete kad nabavite CD album u ovo vreme, kako “Trigger” kaže jednoglasno – Vreme čuda! Ja bih u svom stilu dodao – Vreme brutalnih dobronamernika! Živeli!


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :