TOOL - Post Modern Rock?

Datum objave:05.09.2007

Pročitano:3224 puta

By:Ivan Milan MatićTOOL
je osnovan 1991. god. u L.A.-u. Bend čine Maynard James Keenan (vokal), Adam Jones (gitara, efekti), Justin Chancellor (bas) i Danny Carey (bubanj). Bilo je mnogo pokušaja da se definiše i kategorizuje njihova muzika, uglavnom bezuspešnih. I etiketiranje tipa: alternative-metal-post modern rock,samo je još jedno u nizu kojim se ukazivalo na uticaje poput: Pink Floyd, Led Zeppelin i Faust, zatim velikana industrial scene, benda Skinny Puppy, kao i trip-hop-ambient fenomena Massive Attack (koji su, po rečima samih članova benda, veoma uticali na stvaranje albuma Lateralus). Mešavina alter-rocka, trip-hopa, elektronike, sjajnih bubanj deonica, bass solaža, kao i sjajna produkcija, glavna su obeležja njihovog zvuka. Maynardov vokal je melodičan, mračan, ispunjen besom, ali introspektivni tekstovi imaju i pozitivnu crtu - prevazilaženje besa i suočavanje sa istim. Snažni rifovi, schrachy noise efekti Adama Jonesa (koji je i autor većine prepoznatljivih Tool spotova), kao i njegov nekonvencionalni pristup sviranju gitare doprinose neponovljivoj atmosferi njihove muzike.Dugo očekivani album 10.000 Days pojavio se 2006. godine. Mračniji i psihedeličniji nego ikad, TOOL se vraća i priređuje iznenađenje svojim fanovima. Album odiše „teškom“, psihedeličnom atmosferom i neparnim ritmovima, perkusijama i solažama; forma pesama potpuno odudara od standardnih obrazaca tipa: strofa-refren, tako da izgleda kao da pokušavaju da se ograde od sve veće komercijalizacije new i gothic metala. Ovaj album, avangardni masterpiece, zamišljen da se konzumira kao celina, kreće se od snažnih, rifovima, basom i ritmom diktiranih pesama poput Vicarious, preko atmosferičnih, ambijentalnih (10.000 Days), spiritualnih, tribal, Native American inspirisanih (Lipan Conjucton), potpuno acid halucionogenih (Lost Keys/Blame Hoffman), do prepoznatljivih, melodičnih Tool momenata (Right in Two). Za artwork zaduženi Adam Jones i psihedelični slikar i multi-medijalni umetnik Alex Grey ovoga puta prevazišli su sebe same - Tool naočare i 3D slike u kombinaciji sa njihovom muzikom predstavljaju krajnji domet konceptualne umetnosti. Humanitarni i anti-ratni anganžman cele ekipe ostavio je traga na njihovoj muzici i tekstovima, možda se to najviše i primećuje na ovom poslednjem izdanju. Kao i uvek, poruka koju nam prenose je ozbiljna i beskompromisna. TOOL, u stvari, postavljaju ogledalo pred sve nas.

Svetska turneja je rasprodata, uprkos slaboj reklami i činjenici da nisu uradili nijedan novi spot. Ovoga puta sa zadovoljstvom možemo konstatovati da, zahvaljujući ozbiljnosti i posvećenosti ljudi iz Legacy Promotion i Terra Nostra Promotions, Beograd neće biti zaobiđen. 

Sa ponosom možemo da najavimo:

TOOL, Beograd, 5. septembar, hala Pionir – 21h

Tool
u Beogradu svira bez predgrupe. Organizatori najavljuju spektakl kakav Beograd nije video, s obzirom na to da bend dolazi sa kompletnom scenskom opremom (oko 20 šlepera), a poznato je, da kao konceptualni umetnici, veoma obraćaju pažnju i na taj deo nastupa. Ostaje nam samo da se nadamo najboljem, što se od velikana kakav je TOOL i očekuje!

http://www.toolband.com/
 

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :