TINA: Probuđeni, uprkos ključevima sna!

Datum objave:08.01.2017

Pročitano:6417 puta

By:Milan B. Popović

TINA CD BUĐENJE / PGP RTS

Izuzetan i prijatan osećaj je slušati CD album BUĐENJE, srpske, regionalne rokenrol grupe TINA, koja kao početnu geografsko koordinatnu teritoriju ima u svom rodnom mestu-Užicu. Na impresivnom CD ostvarenju BUĐENJE ima osam studijskih, uredno narezanih pesama, na kružnim putevima ove raritetne kompaktne diskete. I svaka od njih, pesama, dragulj je za sebe!
Grupu TINA danas čine Srđan Milivojević-Sikac (kompozitor svih pesama, električna i akustična gitara, tekstopisac/pesnik svih pesama i glavni vokal), odmah uz njega Vladimir Milivojević-Vlade (odlična bas gitara i pozadinski vokali), Milan Nešković-Mikac (klavijature i pozadinski vokali), i za setom bubnjeva, Milovan Sretenović-Mikš.

 

TINA - CD Budjenje


Uvodna numera „Jutro“ (u svojih gotovo četiri minute trajanja) na CD-u BUĐENJE, oproban je recept i izbor za prvu pesmu, kao svojevrsna smernica, kojom će nas ovde prisutne MUZE voditi. Sa iskrenim zadovoljstvom, moram i javno i privatno to reći, napisati.


Komad „Ne računaj na mene“ nije „komad“, već jedna ispovedna storija koja kaže „Drugovi moji su se već smirili, sa svojom se sudbinom pomirili, a uvek je bilo i biće žena i vina...“ da bi se kasnije Srđan Milivojević-Sikac u istoj pesmi nadovezao sa „Ja ostavljam sve i više ne računaj na mene, šta ja imam sa tim što si ti sada sa njim. Mir me čeka po mene on će doći, i nije važno koliko vremena će proći...i znam da misliš da mi nedostaješ, za mene ne brini, ti sama ostaješ“. U momentu kad se pesma rasplamsava a njegove električne gitare naj snažnije reže kada Sikac u istom momentu peva „Niko, niko, ne može da zna, kako se osećam ja“.


Pesma „Obmana“, ubeđen sam u to, sigurno vas neće – prevariti, obmanuti! U njoj gitarske solaže i rifovi Srđana Milivojevića-Sikca, kao i moćne i dinamične bas deonice, inače izuzetnog bas gitariste Vladimira Milivojevića-Vlada, dominiraju i nose pesmu na sam tron „world music“ žanrovske kategorije. Tome značajno doprinosi i pozadinski ženski hor/vokal koji pesmi daje, poseban šmek, poput ukrasa koji itekako prija.


Taj rokenrol zvuk, melodični, emotivno refleksivni rokenrol, prisutan je i ovde, na CD-u BUĐENJE ali i na predhodna tri studijska LP albuma grupacije TINA, od kojih najviše preferiram i ističem impozantnu ploču KLJUČEVI SNA.


Šesta redna pesma „Nađi je“, duboka je ispovedna storija koju vam ostavljam da je sami otkrijete i uživate u njoj.


Zanimljivo je napomenuti da je završnu numeru na CD-u BUĐENJE, „Nemoj mene kleti“, koju je Srđan Milivojević-Sikac komponovao, u celosti odpevao klavijaturista grupe TINA, Milan Nešković-Mikac, i to tako vanserijski dobro da se njegov glas apsolutno uklopio u sav muzičko vokalni integritet ovog CD-a do tog momenta. Moram javno i subjektivno reći/napisati da se glavni hit/pogodak u sam centar mete krije u pesmi „Sat“, koja je „masterpiece“ CD-a BUĐENJE. Po meni, i mojoj meri!


Sat i vreme leti neumitno svima nama pa i grupi TINA, koja je izuzetno dobar uzor i primer svim rokenrol bendovima koji su na srpskoj sceni, kako se objavljuju albumi sa puno srca i moćne energije, sviračkog i kompozitorskog i aranžmanskog nadahnuća. Rokerskog, pre svega, ali i derta, sofisticiranog, lucidnog tkanja.


Izuzetan CD BUĐENJE, rokenrol grupe TINA, i služi da, kako slušalački auditorijum, tako i kolegijalan, vidi, čuje i shvati, prihvati kako se radi posao, a posao se vodi u slučaju grupe TINA - biću iskren - maestralno! Živeli!


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :