Barutana klub Beograd

Tijan Popović: Ovo je njegova tamna strana!

Datum objave:01.02.2018

Pročitano:3625 puta

Lokacija: Milan B. Popović

TIJAN POPOVIĆ CD MOJA TAMNA STRANA / ROCK N ROLL RECORDS 


Pa, dobro, moglo bi se reći da se u slučaju uvodne numere “Duboki trag”, lirički trzaji, odlično dodaju i potporu daju gitarskim riff deonicama Bojana Milojevića i sinth-ukrasima Miodraga Jeftića. U startu da zaokružimo celu priču tj. pesmu, sam omot/cover (dizajnerski veoma uspelo delo Dorijana & Tijana Popovića, ali možda i prenaglašeno mračno, mistično u doom/gotic stilu i fazonu, maniru u odnosu na publikovane pesme) i naslov MOJA TAMNA STRANA, nije ništa baš toliko zastrašujuće, čak je i na momente “mejnstrim”. Rock, ipak, postoji, i u to nema sumnje, tekst i muzika Tijana Popovića, a kao gost u solo deonici pojavljuje se briljantni Bane Jelić, sve zaposleniji svirač, kompozitor, tekstopisac i producent (“EVOLUCIJA BAND”, na primer), još od nafore i pričešća crvenim vinom kojim se Bane Jelić svojevremeno nalivao. Uostalom, Srbija je, estrada je , negativna selekcija je, poremećene vrednosti burgiraju i kolo vode, a i “e-stradno stradanje je” što jednom reče Cane iz „Brejkersa“. Ja bih da napišem pesmu nekom estradnjaku, nego, “neda mi se”, pa da mi se – omakne nekako, ali neće.

 


ŽIVE RANE “spašava” i vida prateći vokal Marija Stević. Glas tekstopisca i kompozitora Tijana Popovića, mog prezimenjaka, jeste dovoljno dobar i korektan - čak, napraviću malu digresiju, ovaj CD bi se pre mogao nazvati MOJA SVETLA STRANA- jer je ovde furiozno izuzetno gotovo samo ono instrumentalno svirački što kida ovaj vizuelno DOBRO I DETALJNO upakovan, odštampan i predhodno grafički dobro osmišljen CD /omot na dva dela. No, to, nije ni malo strašno pa se nema čemu zameriti, i ne treba! Dokle god je rokenrola i njegovih pobornika , saboraca i aktivista, poput Tijana Popovića, biće sve OK! Ja sam apsolutno na strani svestranog umetnika Tijana Popovića, iako rođačke veze nemamo, ali umetničke, itekako da! Tijan Popović se odvažio i iz začarane kule metal žanra, izneo ogoljenu esenciju čedne i nevine duše pred samu brutalnu javnost! Na tome Tijanu treba čestitati i javno i privatno ga treba pohvaliti - podržati! Ja to upravo činim!


U dokumentu NEPOPRAVLJIV, koji je muzički i tekstualno osmislio, naravno, šef ove parade, sam Tijan Popović, gostoju na solo gitarama braća Brankovići, i to, priznajem, i javno i privatno, lepo i znalački zvuči. Možda prekratko, ali ubojito vešto. Kao začin magije njihovih šestožičanih produženih ruku i gitara (gde bre –šestožičanih, ko da me povuče za/na 666 broj). Taman koliko treba bez preterane gnjavaže i foliraže, pardon, soliraže.


Song MOJA TAMNA STRANA, koju gotovo u svakom smislu potpisuje Tijan Popović, pa čak i kao solo gitaru, uz sinth Miodraga Jeftića, skoro pa petominutno (dugo)trajna pesma, ima poseban, gotovo transcendentalan uvod koji zaista mnogo obećava, i to, napokon, isporučuje slučajnom ili namernom slušalačkom auditorijumu. Dobar je ovaj song. Meni prija, ima nepatetični lirsko epski tekst, što je teško ostvariva misao i poduhvat samo retkih i odabranih, odvažnih, poput – TIJANA POPOVIĆA! Nije gitarski “nabudžena”, baš naprotiv! Nežna je, vesela koliko se to može biti u današnje vreme, i simfonijskom idilom podržana epopeja, poput nekadašnjih “Guns n roses” klasika – November rain, na primer. Sviđa mi se ovo, da malo predahnem, odmorim dušu i napravim pauzu. Da li čekaš dar sa neba ili svoje srce svoje slušaš-ponavlja u ovoj pesmi, naslovnoj, nego šta, moj prezimenjak, Popović Tijan!


U završnom dokumentu ŽENSKI OLOŠ tekst i muziku potpisuje Tijan Popović, a solo gitaru Srđan Branković. Praćena prijatnim i dominantnim pozadinskim vokalima, kratka baražna paljba, jedina je numera koja je imala smisla objaviti se kao svojevrsni tvrdi CD singl, i to bi bio APSOLUTNI ALI NE I JEDINI hit potez kraja prošle i početak ove godine. Muzika i tekst, Tijan Popović, gitara, Srđan Branković. Savršen spoj umetnika! Prema nikome nisam bio loš, niti ću (POGOTOVO NE PREMA SVESTRANOM UMETNIKU TIJANU POPOVIĆU!) , čak i onda kada me juri ženski ološ da mi iščupa trzalicama moj očiji vid. O bonus numeri ne bih ni razmatrao…da je bar “Nice boys don’t play rock n roll” od već (gore)pomenutih “G n R”/”Aerosmith” sa početaka njihove karijere, ovako ću ostati suzdržan, ali i zadovoljan vremenom koje sam posvetio materijalu MOJA TAMNA STRANA Tijana Popovića, a preslušao sam CD doslovce četiri (4) puta ne bi li došao do suštine, i ne delujući “iz kontre”, uspešno sagledao ovaj raritetni CD! Živeli, pa kud puklo da puklo! Meni je dobro. Greje me ova dobra muzika. A vas? Šta vas greje? Ili, još konkretnije – ko vas greje?


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :