Barutana klub Beograd

THUNDERSTRUCK: Svetska premijera švedskog performansa na Kondenz festival u Beogradu

Datum objave:12.10.2017

Pročitano:2070 puta

Datum održavanja: 12.10.2017

Lokacija: Le Studio, Beograd

PREMIJERNI PERFORMANS O NIKOLI TESLI – “THUNDERSTRUCK”
21. oktobar, 20h, Le Studio, Beograd

Performans “Thundesrstruck” švedske autorke Stine Nyberg, koji prati život genija i čudaka Nikole Tesle, a koji koristi Teslin kalem, biće premijerno izveden 21. oktobra u 20 sati u Le Studiju, u okviru jubilarnog, desetog Kondenz festivala saavremenog plesa i performansa u Beogradu. Nakon Beograda, performans će krajem oktobra biti izveden i u Stokholmu u MDTu, a zatim kreće na svetsku turneju.

Krajem 19. veka, srpsko-američki inovator Nikola Tesla došao je do nekoliko važnih oktrića vezanih za struju i komunikacije koji su presudno uticali na naše doba. Takođe je izmislio Teslin kalem, električno kolo koje se koristi za proizvodnju visokonaponske struje, niskonaponske struje, visokofrekventne električne energije; zapravo, naprave koja proizvodi svetlosne munje, korišćene za zabavu na predstavama na kojima se uživo proizvodila električna energija. Zato u predstavi nastupaju Stina Nyberg i Teslin kalem, i prave "električni perfomrans".

 Performans “Thunderstruck” polazi od devetnaestovekovnog fenomena putujućih predstava o struji. U vreme kada je struja još uvek bila naučni novitet, na ovakvim predstavama prikazivana je kao magija. “Thunderstruck” je feministički pristup performansu sa Teslinim kalemom. Polazi od interesa za koreografiju pokreta, zvuka i objekta postavljenih na jednakim osnovama – gde oba izvođača, svetlo, tehnika i zvuk nastupaju kao glavni protagonisti. Ovaj performans stvara alternativu postojećim mačo-spektakularnim nastupima sa Teslinim kalemom, spajajući tehničke inovacije sa dugotrajnim istraživanjem o nauci i magiji. “Thunderstruck” se vraća u vreme kada su umetnik i naučnik verovali u mogućnost transformacije sila prirode u sile koje pokreću društvo, koristivši prirodnu energiju za stvaranje gotovo magičnih naprava. Predstava daje i jasan uvid u rodno uređenu istoriju struje, kult genija i potencijal magije.

Perormans je nastao nakon kroz istraživanje sa arhivistkinjom Sandrom Linel (Linnell) u jesen 2016. godine, a zatim kroz rad u Beogradu, u Staničinom rezidencijalnom programu StationOne maja 2017. godine. Stanica je koproducent predstave, uz MDT iz Stokhholma, a uz lokalnu podršku Centra za promociju nauke.

Ovogodišnji, deseti po redu Kondenz festival održava se od 20. do 25. oktobra u organizaciji Stanice – Servisa za savremeni ples, a u okviru festivalskog programa održaće se i veliki međunarodni skup u oblasti plesa - “Nomad Dance Advocates”.

Koreografija i izvođenje: Stina Nyberg
Istraživanje: Sandra Linnell, Zoë Poluch
Koreografska asistencija: Andros Zins-Browne, Halla Ólafsdottir
Kompozicija i dizajn zvuka: Maria W Horn
Dizajn svetla: Josefin Hinders
Produkcija: Frida Tiger / MDT
Produkcija Teslinog kalema: Finn Hammer / Hammertone
Tehnička podrška: Katti Alm / MDT
Tehnički konsultant: Roya Nikjoo
Administracija: Interim kultur
Rezidencije, koprodukcija i izvođenja: MDT in Stockholm, Stanica Servis za savremeni ples / Kondenz festival u Beogradu i The National Touring Theatre of Sweden.
Podrška: The Swedish Arts Council, The Swedish Arts Grants Committee, Kulturbryggan, City of Stockholm, Stockholm County Council i [DNA] Departures and Arrivals mreža kroz program Kreativna Evropa Evropkse komisije.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :