Theo Jansen - Holandski umetnik i kinetički skulptor

Datum objave:10.01.2012

Pročitano:7413 puta

By:Ivana Jovanović

Theo Jansen, rođen 14. marta 1948. godine, holandski je umetnik i kinetički skulptor.


 
Studirao je fiziku na tehnološkom univerzitetu, posle čega je postao slikar. Nakon sedmogodišnje slikarske karijere, otkrio je sredinu između fizike i umetnosti sa svojom tvorevinom koju je nazvao “Animari”.


 
Godine 1990. stvorio je novu vrstu životinja. Kompleksna stvorenja sastavljena od cevi, drveta i jedara poput krila, koja su adaptirana za kretanje po pesku. Veliki kosturi hodaju po plažama, a pokreće ih vetar. Theo svoje kreacije upotpunjava i veštačkom inteligencijom. Neka od njih u stanju su da hvataju i akumuliraju energiju vetra koju koriste u nedostatku istog. Njegove tvorevine mogu da izbegavaju i različite prepreke. Na primer, kada dođu do vode, okrenu se i krenu na drugu stranu, ili se "usidre" u pesak kada vetar preti da ih oduva.


 
Stvorenja se kreću po holandskim plažama u čoporima, a od čega i kako su sastavljena zavisi kako će se ponašati u dodiru sa svojom okolinom.


 
Theo Jansen je proteklih 20 godina okupiran stvaranjem nove prirode. Njegov rad je fuzija umetnosti i inženjeringa. Kako kaže, voleo bi da ih jednog dana pusti u prirodu kako bi sami živeli svoj život.

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :