Barutana klub Beograd

The International: Milioni za najbolje u Doti 2

Datum objave:20.05.2017

Pročitano:4337 puta

By:Milija Milanović

The International (TI) je godišnji turnir u Doti 2 koji organizuje Valve Corporation, a koji je ujedno i kreator ove igrice. Prvi po redu TI održan je u Kelnu, u Nemačkoj 2011. godine sa ukupnim nagradnim fondom od 1,6 miliona dolara. I sledeće godine vrednost fonda je ostala ista, ali su organizatori odlučili da mesto održavanja turnira bude u Americi, odnosno u Banaroya hali u Sijetlu. Upravo to mesto će postati poznato kao centar okršaja najboljih timova na svetu u Doti 2, jednoj od najigranijih multyplayer igrica trenutno. Dve godine od lansiranja beta verzije, 9. jula 2013. godine Valve je učinio da ova igrica bude dostupna svima na platformi Steam i, na oduševljenje mnogih, igrica je bila i ostala besplatna.

 

TOP 10 - video igre


Iste te godine, u avgustu, održan je treći po redu TI, ali sa bitnim izmenama u vezi sa nagradnim fondom. Kreatori su napravili takozvani Compendium Book (CB) koji su igrači mogli da kupe na Steamu po ceni od 10 dolara. Od svakog prodatog CB-a 25 odsto je išlo u nagradni fond TI-a, pa je već te godine fond bio bogatiji za 1,2 miliona dolara. Za učesnike turnira to je značilo veći dobitak, tj. nagradu, za organizatore veći profit, a šta je to zbog čega je sve veći i veći broj fanova Dote kupovao CB?


Imajući CB na svom nalogu, igrači su dobili mogućnost da gledaju mečeve uživo, odnosno direktno iz igrice. Mogli ste sami da birate šta ćete gledati u samom meču i na koji način, ne zaviseći od (ne)oficijalnih komentatora po internetu. Takođe, postojale su i razne druge opcije poput predviđanja ishoda mečeva, pa su igrači sa više sreće, a pogotovu iskusniji, imali i novčanu korist dobijajući iteme koje su kasnije mogli da prodaju na tržištu. Naravno, bilo je tu i itema od kojih nije moglo da bude previše koristi, ali su donosili izvesnu satisfakciju za igrače iz celog sveta. Ipak, svako ko je gajio određeni nivo strasti prema ovoj igrici znao je da je Compendium Book – „must-have“!

 

The International turnir / Foto: The International Dota 2 Flickr

Foto: The International Dota 2 Flickr


Od te godine pa nadalje CB se prodavao nekoliko meseci pre početka turnira. Svake godine CB se modifikuje s ciljem da se privuče što veći broj kupaca, mada sam koncept „knjige“ ostaje isti. Kao relevantan podatak uzećemo cifru koja je prošle godine dostignuta do početka turnira. Ukupno je sakupljeno skoro 21 milion dolara, što je najveći nagradni fond koji je ikada ostvaren u svetu video-igara. Drugim rečima, tim Wings Gaming, iz Kine, dobio je skoro 9,14 miliona dolara za osvojeno prvo mesto, što je po igraču oko neverovatnih 1,82 miliona dolara, dok su poslednjeplasirane četiri ekipe od ukupno 16 timova dobile po 103.000 dolara. Osim standardnih sponzora timova, igrači, zbog same veličine turnira, imaju priliku i da sami sebi stvore opcije za dodatne izvore prihoda poput sopstvenog marketinga.


Prodaja je počela pre nešto više od dve sedmice i za sada nagradni fond iznosi više od 9,5 miliona dolara. Kao i svake godine, turnir je zakazan za avgust, pa možemo očekivati da ova suma do tada poraste dvostruko, a možda i više... S nestrpljenjem očekujemo turnir koji je, uzevši u obzir sve činjenice i parametre, najveći turnir u svetu video-igara i koji okuplja najbolje među najboljima iz Dota sveta.

 

 

Više informacija o turnirima na ovom linku.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :