Barutana klub Beograd

THE HACKER - Saradnja sa Miss Kittin – super potez!

Datum objave:05.10.2005

Pročitano:3747 puta

By:Ivana Antović


Sled asocijacija u mini opisu Christiana Fischera mogao bi da bude ovakav: Leipzig (GER) + clubbing = DJ Christian Fischer. No, ovoga puta ne očekujte naš intervju sa osnivačem lajpciške klupske scene. Menjamo uloge.
Posredstvom BRYZANT tima, čitaoci URBAN BUG-a imaju ekskluzivnu priliku da saznaju o čemu su lik iz Grenobla za čijom muzikom odlepljujete – The Hacker i Christian ćaskali u toku Hackerovog jednočasovnog live seta u Fischerovoj radio emisiji “Flipped Out”: 

Michel, danas važiš za jednog od najboljih francuskih techno umetnika, a kako je to izgledalo ranije? Kada si počeo da praviš muziku?
Prilično mlad, sa nekih 17-18 godina, znači 1989/90. Na samom startu sam svirao u new wave bendu, a 1991. krećem sa sopstvenom produkcijom koja je u to vreme podsećala na techno. To je ujedno bio početak i The Hackera. :-))

U Nemačkoj si izuzetno poznat po izdanju za “Gigolo Records”. Započeo si sa ‘technoid - new wave - electro disco’ stilom zajedno sa Carolin, kao ‘Miss Kittin & The Hacker’. Možemo li reći da je to bio vaš najuspešniji projekat?
Naravno! Nakon te saradnje za Miss Kittin i mene sve je postalo moguće! Ja sam i pre toga stvarao muziku, ali su za mene znali samo u Francuskoj, eventualno i u Švajcarskoj. Međutim, sve je zaista krenulo kada smo se nas dvoje udružili i potpisali za “Gigolo”. Dakle, realno gledano, ta naša saradnja i jeste bila najuspešniji potez!

Sa kim si nakon toga sarađivao?
Pokušao sam da pokrenem još par projekata, ali to uopšte nije ličilo na ono što sam radio sa Miss Kittin. Ponekad, kad sam u Francuskoj, napravim koju stvar sa mojim prijateljima Oxiom ili Kikom. Sa Miss Kittin je fora kao da smo u bendu – snimimo nešto zajedno, pa zatim idemo na turneju. To je sasvim drugačiji način rada.


Koje godine ste i iz kog razloga pokrenuo label ‘GoodLife’?
Sa lejblom smo startovali 1998. - Oxia, Alexandre Reynaud i ja. Oxia i ja radimo produkciju, a Alexandre brine o tome da sve ostalo bude pod kontorlom. Osnovali smo ga iz najjednostavnijeg razloga – želeli smo da imamo sopstvenu izdavačku kuću u kojoj bismo objavljivali ono što se nama sviđa. Bili smo ukljuceni u mnogo projekata, sarađivali sa gomilom izdavačkih kuća, ali one nisu bile “naše”. E, zato smo nakon nekoliko godina odlučili da uradimo nešto za sebe i da na miru, bez pritisaka i bilo čije kontrole objavljujemo muziku koju želimo.

Ima li karakterističnog ‘The Hacker’ zvuka na “GoodLife”-u?
Nema sasvim jer ne radim sam, odlučuje i Oxia. On pravi pure techno tako da na etiketi imamo i neka techno izdanja, dok su moja više bazirana na electru, na muzici 80-ih i new waveu.

Da li je istina da na francuskoj sceni dominira house? Šta se dešava sa technom?
Ne bih baš rekao da je house i dalje dominantan, naprotiv, pod nemačkim uticajem sve više je zastupljen techno i minimal electro. House je bio rasprostranjen u vreme eksplozije francuskog techna i umetnika poput Daft Punk ili Robsona, sada nema toga previše. Techno scena je ojačala uz Vitalic, Davida Carettu i Laurenta Garniera.

Album ‘Rêves Mécaniques’ mnogi definišu kao odu 80-im, šta ti kažeš na to?
Pa, ne slažem se baš da je to “oda 80-im”. Po mom mišljenju taj album je mix svega što mi je gotiva u elektronskoj muzici. Naravno da postoje elementi electro-popa iz 80-ih, ali ima i čistih electro, techno i rave stilova. Nisam želeo da napravim album koji bi ceo bio u 80-im, već da smiksam sve ono što mi se sviđa a ujedno se razlikuje jedno od drugog.

Kakvi su planovi? Šta novo spremaš?
Novu 12-icu, neke kompilacije, remixe. Prvi i drugi singl, ‘Flesh and bone’ i ‘Radiation’, prošli su ok, zatim ‘A new Angle’... Trenutno tražim remixere za nešto novo što će i te kako biti zanimljivo... Neka vaši slušaoci obrate pažnju na: www.goodlife-ozone.com tamo će naći sve informacije.

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :