Teodora Stojanović izložba slika: O smislu i besmislu života

Datum objave:16.05.2019

Pročitano:2898 puta

Izložbu slika Smisao ili besmisao života Teodore Stojanović možemo opisati kao kombinaciju enformela i figurativnosti, dva postupka koja se inače međusobno isključuju, a koji kod autorke stvaraju specifičan likovni izraz koji prenosi određenu poruku.

 

 

Iz nanosa boja naziru se na nekim mestima figure za koje na prvi pogled nije moguće odrediti da li su to neki podsvesni prikazi animalističko-mitskih bića, ili su to humanolika bića čija se telesnost degradira. Kako umetnica navodi, ona slika „bolesti, nesreće, ratove, patnju, surovu realnost bez ulepšavanja, život na Zemlji kakvim ga vidi“. Time figure, koje niču iz nanosa boja koji su na nekim mestima toliko debeli da postaju masa poput telesne, oslikavaju upravo ranjavanje kako telesnog, tako i duhovonog aspekta života. Pored toga, slike Teodore Stojanović prikazuju te rane u periodu kada one počinju da zaceljuju, te stoga ono što na prvi pogled izgleda kao utvara iz podsvesti, možemo videti kao traumu, a koju preživljavaju i nose u sebi kako pojedinci, tako i čitava društva i civilizacije.

 

 

Na ovo posebno ukazuju tamni tonovi koji prožimaju sve ostale na slikama Teodore Stojanović i koji se smenjuju sa svetlim tonovima kako bi se prikazala konstantna borba za život i u životu. Kontrast između tamnih i svetlih tonova se u ovim radovima nadopunjuje, na isti način kao i enformel i figurativnost, kao rane i snaga borbe, neophodni da bi realnost života opstala u svom balansu. Slikarstvo se tu pojavljuje kao sredstvo da se ta realnost prikaže.
 

Sonja Jankov


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :