TELO KAO REŽIM: Grupna izložba uz raznovrsni prateći program na više lokacija u gradu!

Datum objave:05.02.2015

Pročitano:4446 puta

Datum održavanja: 05.02.2015 - 28.02.2015

Lokacija: Galerija Podroom, Beograd

Autorski tim izložbe Telo kao režim poziva publiku da od 5. do 28. februara pogleda radove 16 umetnika i umetnica izloženih u galeriji Podroom, kao i da poseti raznovrsni prateći program na više lokacija u gradu. Telo kao režim je projekat u nastajanju, što znači da je publika pozvana da kroz svoje prisustvo i posetu galeriji, kao i moguću interakciju sa radovima učestvuje u razvijanju i kreiranju ovog umetničko-istraživačkog projekta. Umesto tradicionalne prakse svečanog otvaranja izložbe, na samom kraju biće upriličena ceremonija zatvaranja koja će dati uvid u sve intervencije i rezultate nastale tokom izložbe.

 

TELO KAO REŽIM: Grupna izložba uz raznovrsni prateći program na više lokacija u gradu! | Galerija Podroom | Beograd | 2015

Autori i autorke: ARTTERROR, Marjan Andrejević, Isidora Bojović, Ana Đorđević, Olja Nikolić Kia, Nikola Knežević, Igor Koruga, Nataša Plum, Nada Pleskonjić, Jovana Sudimac, Branko Milisković, Nataša Teofilović, Zoran Todorović, Marko Tubić, Borjana Valčić, Srđan Veljović.

Kustos izložbe je Vladimir Bjeličić, kustoskinja saradnica Senka Latinović, a organizatori izložbe su IDAHO Belgrade i Kulturni centar Beograda. Arhtektica postavke je Dunja Predić, a projekat se realizuje uz podršku Koalicije za ravnopravnost KORAK.

Dodatne informacije o radovima i pratećem programu, kao i kustoski dnevnik izložbe nalaze se na adresi www.telokaorezim.tumblr.com.

 

PROGRAM

05-28.02. Telo kao režim, grupna izložba 16 autora, galerija Podroom, KCB
13.02. Performans Borjane Valčić, KCB
14.02. Stručno vođenje kroz izložbu, KCB
20.02. Projekcije i razgovori o radovima prispelim na video konkurs, SKC
21.02. Stručno vođenje kroz izložbu, KCB

Telo kao režim predstavlja projekat u nastajanju fokusiran na istraživanje i mapiranje reprezentacija telesnosti u lokalnim umetničkim praksama. Predstavljanje tela jeste jedno od opštih mesta istorije umetnosti. Međutim, upravo su kanoni prikazivanja ljudskog (ili neljudskog) tela bili moderirani religijskim i od XVIII veka naučnim diskursom (antropologija, biologija, sociologija, psihologija), koji je zastupao proizvodnju znanja po principu isključivanja Drugog. Takva društvena strategija za cilj ima normiranje odnosno klasifikovanje ili, korak dalje, kontrolisanje ljudskih jedinki što posebno kuliminira sa razvojem totalitarnih režima početkom XX veka (klasne i rasne psudo-naučne teorije zasnovane na konceptu ljudskog tela – pr. Eugenika).

Ovdašnje društveno političke prilike reflektuju učestalo generisanje diskriminacije, marginalizacije i govora mržnje prema bilo čemu što odudara od unapred zadatih normi. Dakle, uprkos globalnom progresu kako društvenih tako i prirodnih nauka, srpsku svakodnevicu određuje niz retrogradnih procesa čiju srž, čini se, predstavlja precizno postavljen biopolitički diskurs neglektovanja ili moralizatorskog osuđivanja varijeteta ljudskog tela (invalidnog; modifikovanog – tetovaže, estetska hirurgija; bolesnog – mentalni poremećaji, AIDS, kancer, itd.).

Upravo na tom tragu, Telo kao režim teži razmatranju problema percepcije ljudskog odnosno neljudskog tela, insistirajući na neophodnosti konstantnog promišljanja novih kategorija telesnosti kao mesta transformativnog političkog potencijala.

 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :