Barutana klub Beograd

Tehnika 8x8 nakon 10 godina premijerno na Belgrade Techno Festival-u!

Datum objave:15.08.2017

Pročitano:3799 puta

Lokacija: Barutana

Devedeste godine važe za zlatno doba domaće scene elektronske muzike. Tada je sve počelo i na tim stubovima scena i danas stoji. Ko je bio deo toga sa radošću se priseća a ko nije, sigurno je čuo priče o kultnim žurkama, sada već spomenika klaberske kulture, u Industriji, Barutani, Omenu, Akademiji, Kolosu. I u tom talasu ludila i eksplozije pozitivne energije i nečeg novog što je obuzelo grad nastala je i Tehnika 8x8.

 

Belgrade Techno Festival

Godina za koju se vezuje početak ove poznate di džej organizacije je 2000. kada su tri drugara Nesha Tehnika, Marko i Vlada očarana muzikom prepoznali miksanje kao poziv i upustili se u avanturu. Njihove karijere su započete u klubovima Barutana, Industrija i Omen a žanr koji su negovali su tehno i house vešto pomešani sa ostalim muzičkim pravcima i stilovima. Ekipa se proširila 2004. godijne kada su u familiju primili mladog Aleksandra Ivkovića. Organozovali su i žurke pod imenom Synthesis a svojevremeno pult su delili sa velikanima elektonike poput Richie Hawtin, Josh Wink, Charles Siegling (Technasia), Monika Kruse, Marco Carola, Valentino Kanzyani, Ben Long i mnogim drugim. Sada nakon 17 godina od svog nastanka i 10 godina od poslednje svirke, okupljaju se ponovo specijalnim povodom. Nastupaće na Belgrade Tehno Festivalu kako to situaciji i priliči i najavljuju djavolski dorbu zabavu baš kao i nekada!

 

Tehnika 8x8 Belgrade Techno Festival

Koja ideja vas je okupila u sastav Tehnika 8x8?

T8x8 : Odrastali smo zajedno i istraživali muziku. Slusali smo Pop, Disco, Rock n Roll, Punk, Hip Hop, Klasiku i Jazz. Techno i house smo nabavljali na kasetama i bili smo oduvani miksevima Carla Coxa, Warlocka, Jeff Milsa i Laurent Garniea. Imali smo pristup maloj arhivi odličnih starih ploča raznih žanrova. Bili smo klinci i tih devedestih godina odrastanje u blokovima bilo je jako dosadno. Nekoliko najluđih klinaca odlučilo je da skupi kintu i naruči mix pult iz Engleske. Tako je sve pocelo. Okupili smo se kada smo počeli da miksujemo i da putujemo u Budimpeštu po ploče, to nas je zbližilo. Inspirisani lokalniim jazz blues bandom koji su svoje probe imali redovno u garaži u komšiluku, ludi klinci iznajmili garažu i napravili mali di džej studio u kome su svi mogli da rade probe sa svojom muzikom u bilo koje doba dana ili noci.

Zasto bas ime Tehnika 8x8?

T8x8: Sve je počelo u bloku 64 i tako smo smislili ime Tehnika 8x8: 8 puta 8 zbog bloka 64 a
Tehnika zato smo smo bili totalno ludi na gramofonima I efektima.
 
Kako je funkcionisao sastav Tehnika 8x8, je l to bio kolektiv gde su članovi radili u b2b formaciji ili ste radili i 3x b2b ili čak i 4x b2b?

T8x8: Potpuno spontano. Back to back nam je nekako bio prirodan pa smo se kombinovali ali smo radili u dosta prilika i Back to back to back to back.
 
Kako je izgledala promocija žurki tada? Vi ste počinjali i razvijali se u vreme kada internet nije bio zastupljen a jos manje društvene mreže, čak su i mobilni telefoni bili retkost na samom početku?

T8x8: Radio, televizija, flajeri i plakati. Kada se pojavio dial up internet počele su mailing liste ali to samo za tzv “nrdove” i hard kor fanove. Radio Beograd, B92 i Studio B bili su vrlo popularni pre svega zahvaljujuci dobrim autorskim emisijama. Najradije smo promovisali žurke na radiu ali bilo je i postera, plakata, bilborda i banderoli.
 
Takodje iz istog razloga (manje sredstava za komunikaciju)  kako su se ljudi družili, dogovarali, pronalazili, ostajali u kontaktu i tako dalje…

T8x8: Imao si fiksni telefon I govornice, pa je bilo potrebno malo logistike ali se sve odigravalo malo spontanije.
 
Kada ste prvi put nastuapli u Industirji i koji vam je najveći utisak tog hrama ove kuluture u Beogradu?

T8x8: Prvi put kada je Tehnika 8x8 radila u Industriji bilo je 1999. godine što je bio sam kraj ere Industrije ali je žurka bila fenomenalna! Beskompromisni techno od 22h do 04h. Napravili smo i zastavu za tu priliku i okacili je iznad miks pulta. Pre tog dogadjaja imali smo nekoliko odlicnih gostovanja sa famoznim Teenage Techno Punks-ima koja su bila nezaboravna. Industrija je bilo mesto gde su sve cool face izlazile, tu je dolazilo dosta poznatog sveta i sve je mirisalo na parfem a muzika je bila odlična. Stvarno puno lepih momenata, to je bilo najdraže mesto gde smo se okupljali devedestih godina.
 
Šta pamtite kao neku autetnicnost vašeg sastava koja vas je definisala i dovodila publiku da vas sluša?

T8x8: Skupljali smo dobre plolče, voleli smo da miksujemo na gramofonima i nismo bili isfolirani. Publici se to dopalo.
 
U to vreme pored industrije bilo je aktuelno dosta klubova Omen, Akademija , Kolos i noćni andegraund život bio je u jeku. Da li biste nam izdvojili neki interesantan momenat vezan za to?

T8x8: Omen je bila mala Industrija, kultni kutak u srcu Beograda gde se uvek svraćalo pre i posle izlaska. Tamo smo puštali muziku radnim danima. Barutana i Kolos us bile letnje bine pa smo tamo provodili leta a zime u Industriji, Mondu, Akademiji i Domu Omladine. Bilo je puno klubova da ne nabrajamo.
 
Da li je bilo razlike u publici koja se vrtela po klubovima ili su svi išli svuda? Pošto nam se čini da danas beogradski noćni život drugačije funkcioniše. Ekipe su vezane i da kazemo verne odredjenom klubu.

T8x8: To se u suštini ne menja. Potrebo je da se slože neke kockice. Dobra muzika, ambijent, zvuk Iiekipa dobitna su kombinacija i to se nikada ne menja.
 
Koja vaša žurka vam je ostala zapečaćena kao najbolji provod ili najjači set koji ste izvrteli?


T8x8: Najjači set “Synthesis 3” na Kalemegdanu, tri gramofona, “Italo” skandinavski techno. Najjača žurka - Thomas Krome u SKC-u i Adam Beyer na Topčideru.
 
Neki od vas su promenili životni poziv, neki od vas su ostali u muzici, posle koliko godina je ovo ponovno okupljanje, da li se radujete i šta možemo da očekujemo?

T8x8: Ovo je stvarno jubilarna prilika da se okupimo posle skoro 10 godina. Većina nas je promenila pozive ali smo nastavili da slušamo i razmenjujemo muziku i da pratimo dogadjaje i dešavanja na globalnoj i lokalnoj sceni. Pripremamo double back to back sa izvrstnom selekcijom techna i housa. Potrudićemo se da bude što spontanije, kao nekada.
 
 


vrh strane
Komentari (1)
Pošalji komentar
Ranja
28.08.2017 16:03
OPAAAAA JEDVA CEKAMAMMMMM


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :