Szjerdene: Devojka sa glasom plave uspavanke

Datum objave:03.07.2017

Pročitano:5218 puta

By:Jelena Mitić

Szjerdene (Zardin), Britanka koja živi u Amsterdamu, pevačica sa imenom koje se teško izgovara a koja lako svojim pevanjem prenosi emociju plave uspavanke, pristala je da nam odgovori na nekoliko pitanja i uvede naš u svet iz koga stvara i prenosi neke od najtežih i najlepših emocija i priča.


Muzika je bila deo tvog života od malih nogu. Počela si od snimanja radio emisija na kasetama i razvila se od deteta sa snom do umetnika sa idejom. Idejom pomešanom sa osećanjima, koja se nekoliko godina kasnije srela sa milionima slušalaca. Gde si se sledeće uputila na svom muzičkom putovanju?


Radujem se objavljivanju nove muzike. Moji uzori su se dosta promenili od poslednjeg izdanja Paragona, i osećam da se moj zvuk kreće u drugačijem smeru nego do sada.

 

Szjerdane

Szjerdene 

Odabrala si Amsterdam. Kako znaš da si pronasla novi dom? Kažem novi, jer nikada ne nalazimo finalni dom, već samo nove domove koji nas upoznaju sa novim sobom. Šta je Amsterdam doneo Szjerdene osobi i Szjerdene umetnici?


Volim osećaj, lepotu, prostor i pejzaž. Na neki način, Amsterdam me podseća na London, ali ima jedinstvenu čudesnost koju cenim kod njega.


Tvoja muzika je putokaz za one izgubljene u ljubavi. Da li je neophodno da proživiš osećanje kako bi mogao da ga saznaš i stvoriš umetnost iz njega? Koliko se razlikuje od pevanja nečega što ti se nikada nije dogodilo?


Ne dolazi sve o čemu pevam i pišem iz mog ličnog iskustva. Pretpostavljam da je lakše da ispričam svoju priču, ali nekada je distanca između narativa i mog života neophodna. Nije mi važno, sve dok priča ostane autentična. Kada izvodim dela drugih muzičara, pokušavam da pevam kao da sam zaista doživela ono o čemu pesma govori. U potpunosti se posvetim izvođenju i činim najbolje od sebe kako bih prenela poruku.

 

 


Nastupala si širom sveta. Kakve nastupe voliš - male, intimne, ili energične nastupe, sa puno ljudi?


Volim svaki nastup na poseban način. Najbolji su oni kada osećaš da publika i bend žive u trenutku. Nije bitna brojnost ili lokacija jednom kada ostvarite uzajamnu vezu.


Kako se tvoja percepcija zvuka razvijala i sazrevala kroz saradnju sa drugim umetnicima?


Uglavnom, moje razumevanje i cenjenje zvuka je držalo pravac razvoja. Stalno učim o tome koji zvuk i žanrovi najviše odgovaraju mom glasu, i iznova otkrivam vrednosti skrivene iza mog doprinosa određenoj saradnji sa drugim muzičarima. To je delikatan proces zato što moraš da budeš siguran u svoje sposobnosti ali i da obezbediš prostor za razvoj.

 

Szjerdane

"Pišem, zato što postoji glas unutar mene koji ne želi da ućuti", rekla je Silvija Plat. Oslobodila si svoj glas kako bi ljudi osetili tvoju muziku i bolje razumeli svoju dušu slušajući je. Kako je tvoj glas tako lepo oblikovan dok izražavaš najdublje emocije?


Cenim to što imam čistu predstavu o tome koje su moje vokalne sposobnosti i ograničenja. Trudim se da proširim granice kako bih mogla da uradim više, ali sam takođe zahvalna za svoj opseg i poziciju. Pevam onako kako osećam. To je moj način izražavanja toliko često da ne može da bude opisano i objašnjeno.


Nosila si odeću koju je kreirao David Laport na turi sa Bonobom. Koliko tvoj stil predstavlja tebe i tvoju muziku?


Moj stil se stalno razvija. Dovoljno sam srećna da sam upoznala i imala prilike da nosim odeću divnih dizajnera na svojim nastupima. Otkrivam svoje nivoe komfora i načine da pokažem svoju ličnost kroz modu, i to je jedna zabavna avantura. Na putu sam za koji je potrebno vreme, ali moj cilj je da pronađem ono što je za mene najpogodnije. Stil se menja u zavisnoti od vremena, mog raspoloženja, pa i od mesta na kome nastupam.

Pratite Szjerdene na društvenim mrežama:

 

http://sptfy.com/szjerdene

http://twitter.com/szjerdene

http://instagram.com/szjerdene

http://youtube.com/szjerdene 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :