Sven Marquardt: Kod modela koje fotografišem najviše me inspiriše jaka ličnost

Datum objave:23.05.2017

Pročitano:6700 puta

Datum održavanja: 05.06.2017 - 17.06.2017

By:Barbara Garčević

Lokacija: KC Grad

Nemački fotograf Sven Marquardt, 5.juna 2017. u Velikoj galeriji kulturnog centra Grad, otvara izložbu ''Future's Past'', sa kojom je već obišao mnogo svetske metropole. Zahvaljujući saradnji KC Grada i Goethe instituta, Sven će tokom trajanja izložbe boraviti Beogradu i to u okviru projekta Artist in Residence, čiji je autor Ljudmila Stratimirović. Kao i u okviru svih rezidentura, umetnik će inspirisan našim gradom stvarati tokom svog boravka.

 

Ljudmila Stratimirović i Sven Maquardt

Sven Marquardt je većini poznat kao izbacivač iz čuvenog berlinskog kluba Berghain, ali on ima bogatu umetničku karijeru koja je često bila uslovljena društveno-političkom situacijom pre i posle pada Berlinskog zida. Sven je rođen 1962. godine, a svoju karijeru otpočinje ranih osamdesetih u Istočnom Berlinu, radeći prvo kao asistent poznatog fotografa Rudolpha Schafera, prevashodno u modnoj fotografiji. Od 1986. kao samostalni fotograf publikuje svoj rad u mnogim poznatim nemačkim časopisima poput Das magazin, Der Sonntag, Neues Lieben, ali i izlaže samostalno i grupno. Njegov rad je bio cenzurisan u Istočnoj Nemačkoj a i sam se susretao sa cenzurom zbog negovanja specifičnog vizuelnog identiteta koji, kako se navodi, nije bio u skladu sa standardima izgleda muškaraca u socijalističkoj državi. Njegovu fotografiju karakterišu portreti, u crno-beloj tehnici, uglavnom rađeni analognim foto-aparatom.

 


foto: Ole Westermann

"Fotografijom sam počeo da se bavim osamdesetih. Uglavnom sam koristio analognu kameru, koju i danas često koristim. Moja prva fotografija je bio portret mladog momka u kišnom mantilu…on je bio moj prijatelj u Istočnom Berlinu… Moja karijera fotografa je mnogo duža nego karijera izbacivača u Berghainu. Bio sam oduševljen punk muzikom i new waveom osamdesetih, a posle pada zida tehno scenom koja se razvijala u Berlinu. Kod modela koje fotografišem inspirišu me različite stvari. Nekad je to zanimljiv stajling, nekad je to lice, telo, ali uvek mi je najveća inspiracija jaka ličnost''  

 

- Sven Marquardt-

 

Sven Marquardt

 

Sven Marquardt je fotograf koji je cenjen i u modnom svetu, te je pre nekoliko godina dizajnirao limitiranu kolekciju majica za poznati brend Hugo Boss, sarađivao je sa poznatim brendom Levi's a krajem prošle godine je bio glavni fotograf kampanje nemačkog brenda ITEM m6.

 

Sven Marquardt

 

Izložba ''Future's Past''


Otvaranje izložbe Svena Marquardta - ''Future's Past'' - zakazano je za ponedeljak, 5. Jun 2017. u Velikoj galeriji Kulturnog centra Grad.  Izložba ''Future's Past'' sadrži 30 fotografija različitih dimenzija, u crno-beloj tehnici i reflektuje tri decenije njegovog rada. Fotografije su nabijene simbolizmom kao i referencama iz istorije umetnosti koje nisu tako lako uočljive i zahtevaju pažljivo posmatranje. Rad na ulazu Berghaina svakako je inspirativan za Marquadta, iako on sam preferira da prvo upozna svoje modele i smesti ih u precizno dizajnirani dekorum, koji se pretvara u spontanu pozadinu kojom dominira jako prisustvo subjekta u jukstapoziciji sa aksesoarima i rekvizitom. Sve je u jakom kontrastu pa otuda i odabir crno-bele tehnike koja taj kontrast pojačava: fotografije snimljene na dnevnom svetlu odaju uglavnom mračnu atmosferu i auru noćnih zbivanja. Impregniranje delova prošlosti u budućnost i sadašnjost predstavlja zajedničku nit u njegovom opusu koju će publika moći da isprati na izložbi. 

 

‘’Beograd poslednjih nekoliko godina često porede sa Berlinom, a noročito Berlinom devedesetih, što ja smatram velikim komplimentom i šansom da razvijamo autentičnu umetničku scenu u kojoj zajedno stvraju i domaći i strani umetnici. Sven Marquardt je na neki način zaštitno lice tog slobodnog, cool Berlina gde je sve moguće i gde svako može da bude ono što zaista jeste’’ – kaže Ljudmila Stratimirović, art direktorka KC Grada i autorka projekta Artist in Residence.

 

Izložba Futute’s Past biće u KC Gradu od 5. do 17. juna 2017. Projekat je pomogao Goethe Institut Beograd.

 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :