Svečano otvaranje izložbe ‘’ZAŠTO NEMA VELIKIH MUŠKIH UMJETNIKA?’’ i koncert ANE ĆURČIN

Datum objave:01.07.2018

Pročitano:897 puta

Datum održavanja: 03.07.2018 - 28.08.2018

Lokacija: Cetinje

GALERIJA “MIODRAG DADO ĐURIĆ”, CETINJE – UTORAK, 3. JUL 2018.

Narodni muzej Crne Gore i British Council najavljuju otvaranje izložbe ‘’Zašto nema velikih muških umjetnika?’’ koja je prva u nizu od pet postavki koje će obići Zapadni Balkan. Utorak, 3. jul 2018. u 20.00 u galeriji ‘’Miodrag Dado Đurić’’ na Cetinju.

 

Sarah Lucas

Izložbu će otvoriti britanska ambasadorka Alison Kemp, a o izložbi će govoriti direktorka Narodnog muzeja Crne Gore, dr Anastazija Miranović, kustostkinja Natalija Vujošević i direktorka British Councila Vanja Madžgalj.


Povodom svečanog otvaranja izložbe biće upriličen besplatan koncert kantautorke Ane Ćurčin (koja se svrstava među veoma uspešne savremene mlade umetnice čiji nastupi privlače veliku pažnju regiona ali i Evrope. Anina muzika kombinuje indie-rock i folk, a koketira i sa ambijentom i bluzom). Potvrđeno je prisustvo brojnih ličnosti iz javnog i kulturnog života Crne Gore i regiona kao što su Tijana Palkovljević, upravnica Galerije Matice srpske i Sarita Vujković, direktorka Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske.

 

Ana Ćurčin

Foto: Marko Todorović

Izložbu ‘’Zašto nema velikih muških umjetnika?’’ čine radovi najpoznatijih savremenih britanskih i crnogorskih umetnica: Abigail Lane, Adrijana Gvozdenović, Anka Burić, Anthea Hamilton, Brigita Antoni, Camilla Løw, Celia Hempton, Clare Strand, Elizabeth Price, Gillian Wearing, Gordana Kuč, Helen Chadwick, Irena Lagator Pejović, Jelena Tomašević, Laura Aldridge, Lenka Đorojević, Lubaina Himid, Madame Yevonde, Rachel Whiteread, Sarah Lucas, Tracey Emin.

 

Irena Lagator

Prateći trendove muzeja i galerija Velike Britanije, ovim dogadjajem želimo da transformišemo galeriju “Miodrag Dado Đurić” u prostor dijaloga, razgovora i sučeljavanja različitih mišljenja.

“Zašto nema velikih muških umjetnika?” će svakako imati za cilj da usmeri pažnju na pitanje rodne ravnopravnosti u umetnosti i širem društvenom kontekstu, pa će tim povodom već 4. jula 2018. u 18.00 biti organizovana panel diskusija na temu “Umjetnost i društvo”, na kojoj će govoriti eminentne teoretičarke Marina Gržinić i Jelena Petrović. Iste večeri, nakon panela, publika će imati priliku da upozna neke od umetnica čija dela su deo ove izložbe, a u razgovoru će učestvovati i Sarita Vuković.

Izložba ‘’Zašto nema velikih muških umjetnika?’’ biće postavljena u Crnogorskoj galeriji umetnosti ‘’Miodrag Dado Đurić’’ do 28. avgusta 2018.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :