Sve najbolje: Počinje festival Novo Doba

Datum objave:19.09.2016

Pročitano:3580 puta

Datum održavanja: 20.09.2016 - 25.09.2016

Lokacija: Beograd

Sedmi po redu međunarodni festival nesvrstanog stripa Novo Doba počeće u utorak 20. septembra. Naslov ovogodišnjeg izdanja je "Sve najbolje", izraz iz svakodnevne upotrebe, za rastanke, srdačne želje ali takođe i izraz kojim se često umiruju napetosti ili čak ironično priželjkuje nekome upravo ono suprotno.

 

Festival Novo Doba

 

Kao i svih prethodnih godina, festival Novo Doba će, ove godine u trajanju od 6 dana, publici zainteresovanoj za alternativnu kulturu ponuditi bogat i raznovrstan program kojim će kroz brojne i svakodnevne izložbe, radionice, koncerte, susrete i druženja predstaviti šaroliku i spontanu alternativnu scenu Srbije i sveta. Fokus festivala od samog početka bio je na strip umetnosti, preciznije alternativnom stripu, grafici, fanzinskoj kulturi, eksperimentalnoj i alternativnoj muzici te se to odražava i u ovogodišnjem programu iz kojega bismo naročito izdvojili gostovanje izložbe "Printnoiz" u organizaciji francuskog kolektiva "Le Dernier Cri" (24.09. galerija U10), koja predstavlja presek francuske nezavisne grafičke scene, takozvanih "grafzina" i koja je bogato opremljena originalnim publikacijama, plakatima, novinama i crtežima te pruža uvid u bogatu francusku scenu ekstremnog andergraunda od sedamdesetih godina pa sve do danas.

 

Novo Doba / Ilustracija: Pakito Bolino

Novo Doba / Ilustracija: Pakito Bolino

 

Takođe, u sklopu gostovanja francuskih umetnika posebnom izložbom biće predstavljen strip autor Craoman (21.09. galerija Tunel, MKC Kombinat) koji svoj rad balansira između stripa i ilustracije. Još bismo izdvojili izložbu Igora Hofbauera iz Zagreba koji predstavlja svoj prvi međunarodni strip album, objavljen ovoga proleća u Francuskoj i Hrvatskoj (album za američko tržište je u pripremi) pod nazivom "Mr Morgen" (22.09. Dom kulture studenskog grada). Igor Hofbauer je već poznat u regionu i šire kao autor veoma zapaženih plakata za zagrebački klub Močvara čime je ostavio trajan pečat na vizuelni svet regionalnog andergraunda. I za kraj da dodamo izložbu Danila Miloševa Wostoka, legendarnog vršačkog crtača stripova, muzičara, filmadžiju i umetnika, čoveka čije ime je nezaobilazan pojam za sve koji istražuju domaću andergraund scenu u proteklih dvadesetak i više godina. Za postavku izložbe Wostoka zaslužan je tim iz dizajn studija Metaklinika, prijatelji i redovni saradnici festivala (20.09. Centar za kulturnu dekontaminaciju).

 

Više informacija i detaljan program festivala pogledajte na Facebook strani i eventu.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :