Superheroji iz cele Evrope stižu u Beograd!

Datum objave:14.11.2013

Pročitano:3837 puta

Datum održavanja: 05.12.2013 - 08.12.2013

Koferi su spakovani, datumi su zakazani, lokacije su odabrane – superheroji iz različitih krajeva Evrope odmeriće svoje snage na 7. Festivalu nauke koji se od 5. do 8. decembra održava na čak četiri lokacije u Beogradu - bivšoj Robnoj kući „Kluz“, Studentskom kulturnom centru, Galeriji Narodne banke Srbije i sasvim novom prostoru – bivšem Eurosalonu.

Pod sloganom “Superheroji nauke” na ovogodišnjem festivalu gosti iz Evrope udružiće snage sa domaćim naučnicima – herojima i pokazati da nauka za čas posla može od svakog mladog znatiželjnog uma da napravi superheroja.Nakon što su prošle godine bez daha ostavili publiku Festivala nauke svojim spektakularnim “Laserskim šouom”, predstavnici Univerziteta Lund iz Švedske ove godine u Beograd dolaze sa sasvim novom predstavom “Biološki šou”. Glavni akteri na sceni u Studentskom kulturnom centru biće zanimljivi živi predstavnici životinjskog carstva (pitoni, tarantule, pauci, bubašvabe, žabe…) i ništa manje intrigantni primerci biljne imperije. U pitanju je performans, dramatičan na trenutke i smešan na minute, koji će dati odgovore na brojna pitanja u vezi sa svim živim bićima ove planete.

Na zahtev verne festivalske publike koja ih je oduševljeno pozdravila pre dve godine, sa posebno osmišljenim programom “Razotkrivanje superheroja” (Superheroes revealed) pravo iz Estonije u Srbiju ponovo stižu luckasti naučnici, predstavnici Naučnog centra AHHAA fondacije. Oni dolaze u potrazi za pravim junacima i odlučni su u nameri da raskrinkaju sve tajne poznatih superheroja. Tako će publika u SKC-u moći da sazna koje su najpopularnije supermoći i kako do njih doći. Poseban deo njihovog programa usmeren je na isprobavanje svega onoga za šta su nam odrasli mudro govorili da ne smemo da probamo, a biće stavljena na probu i supermoć omiljenih dečjih heroja – Deda Mrazovih pomoćnika.
Sa Univerziteta u Lajdenu, najstarijeg univerziteta u Holandiji, stiže program “Juniorske svemirske avanture" , koji je smešten u zgradu bivšeg Eurosalona (Kralja Milana 1), novi festivalski prostor namenjen najmlađim posetiocima. Kroz četiri radionice Holanđani su spremni da lansiraju najmlađe posetioce festivala pravo u kosmos! Prilagođene deci uzrasta od četiri do deset godina, ove radionice otkriće im sve tajne našeg omiljenog Sunčevog sistema, pomoći će im da kreiraju svoje prve drugare vanzemaljce, uputiće ih u svaki kutak nepregledne vasione i dati im najzanimljiviji vodič za taj put među zvezde. Ovo je prvo učešće holandskih naučnika na Festivalu, a oni u Srbiju stižu pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Holandije.

Predstavnici Francuske, naučna trupa “Les Atomes Crochus”, zaduženi su za dašak magije i tračak neverovatnog na Festivalu. Oni dolaze sa radionicom “Postani sam superheroj” (Superhero Do It Yourself) kojim pokazuju da superheroji ne moraju da pripadaju samo našem svetu mašte, već uz pomoć nauke mogu postatio i deo naše realne svakodnevice. Publici će otkriti kroz eksperimentalne radionice pokazati kako to izgleda kada ste otporni na vatru, imate super-um ili raspolažete neverovatnom snagom. Deo njihovog programa čini i naučni šou “Svemoćna voda” (Water Wizardry), tokom kojeg će, tek da zagolicaju vašu maštu, od vode stvoriti vatru, a potom od vatre dobiti nove kapi vode.

Za dašak magije i tračak neverovatnog na Festivalu zaduženi su gosti iz Hrvatske, koji će se najmlađoj publici u Eurosalonu predstaviti zabavnim radionicama Studentske sekcije Hrvatskog kemijskog društva "Znanstvene čarolije". Oni će zajedno sa svim zainteresovanim posetiocima napraviti prave male vulkane, lava lampice ili nikada prevaziđene ljigavce, a oni koji budu to želeli, moći će da crtaju po mleku, stvore dugu u epruveti ili nateraju špagete da plešu.

Sedmi Festival nauke nije moguće realizovati bez komercijalnih sponzora koji su ove godine finansirali produkciju najvećeg događaja promocije nauke i obrazovanja u regionu i uvažili njegov značaj.

Generalni sponzor Festivala nauke je kompanija NIS koja se oslanja na naučno-tehničke aktivnosti, primenu novih tehnologija i inovacija u svim oblastima poslovanja u cilju ostvarivanja rasta i razvoja kompanije.

Prijatelj manifestacije je MT:S, a sponzori su Erste banka, kompanije Koka Kola, McDonalds, Imlek, Bambi i Grafix.
Festival podržavaju Centar za promociju nauke, Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu, opštine Stari grad i Savski venac kao i strane ambasade i kulturni centri.

Vidimo se uskoro,
Festival nauke
www.festivalnauke.org
www.facebook.com/Festivalnauke


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :