SUNCE SLIKA SLIKE u Muzeju nauke i tehnike

Datum objave:16.03.2017

Pročitano:3842 puta

Datum održavanja: 21.03.2017 - 21.05.2017

Lokacija: Muzej nauke i tehnike

Uoči prolećne ravnodnevnice 21. marta u 18 časova u Skender-begovoj ulici 51, Muzej nauke i tehnike i Recan Fondacija za reciklažu limenki za piće otvaraju neobičnu izložbu SUNCE SLIKA SLIKE. To su fotografije rađene po specifičnoj metodi koja se zove solarografija - metoda kojom se beleži putanja kretanja Sunca u određenom vremenskom intervalu uz pomoć kamere koja radi po principu “camera obscura” fotoaparata, a koja se izrađuje od limenke.

 

Sunce slika slike

 

Optimalno vreme ekspozicije potrebno za dobijanje dobrog fotografskog prikaza traje i do šest meseci, a limenke fotoaparati se obično postavljaju tokom dugodnevnice i ekspozicija traje do kratkodnevnice ili obratno. Svetli tragovi na fotografijama su tragovi kretanja sunca, solarografija je zapravo umetnost duge ekspozicije jer samo takva fotografija može da snimi kretanje Sunca po nebu. Ovaj tip fotografije snima sve objekte koji se ne kreću – građevine, stene, drveće itd, a ostalo objekti koji su samo neko vreme bili na ekspoziciji, se najčešće ne vide ili se vide mutno.


Na izložbi će biti predstavljeno dvadeset radova, to su radovi ljudi koji se se uključili u projekat koji recan Fondacija radi od 2014 godine, a imamo snimke koje su rađeni i van naše zemlje, iz Slovenije, Nemačke i Makedonije. Izložba traje do 21. maja.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :