Sudopera - Novi singl benda Zemlja Gruva

Datum objave:26.03.2013

Pročitano:4602 puta

Sudopera je autorska pesma koja govori o duhovnom stanju žene zarobljene kućnim poslovima. Sudopera je nedvosmislen simbol ženske posvećenosti domu, koji u savremenom tumačenju dobija konotaciju “sizifovog posla” ukazujući na monotoniju svakodnevnice provedene u kući.Zoe Kida u ovoj pesmi opisuje mladu domaćicu koja razmišlja o svojim životnim izborima, položaju u društvu i svojim idealima. Kroz unutrašnji monolog, ona promišlja svoje mesto u kući I društvu, svoje neostvarene ambicije, životne prioritete istovremeno ne odričući se komfora koji joj ova pozicija pruža. Kao portparol kako emancipovanih tako neemancipovanih žena, ovom pesmom Zoe Kida na glas izgovara neke od univerzalnih strepnji koje se tiču ženske slobode I budućnosti.

No, pak, ova junakinja nije žrtva svoje sudbine jer je to bilo pitanje njenog izbora. Ona uživa u ulozi gospodarice svog doma I činjenice da je našla svoj siguran posao koji niko ne može da joj oduzme.

Pomirenost sa izborima ili težnja ka ispunjenju, samorealizaciji izvan društvenih okvira, robovanje stereotipima, zensko multitaskovanje, uloga žene u današnjem svetu samo su neka od pitanja koje ova pesma postavlja ne pretendujući da na njih da univerzalne odgovore. Na slušocima ostaje da nađu svoje tumačenje.

Spot za pesmu Sudopera otišao je još dalje u poigravanju sa simbolikom i donoseći elemente parodije, satiričan ton, elemente humora koji dolaze iz kontrasta teksta sa radnjom. Naime u spotu imamo jednu glamuroznu domaćicu koja je sve samo ne žrtva svoje sudbine. Ona je raspevana naspavana dama u toaletama, koja dramatično peva o kućnim poslovima koji je čekaju a kojih se ne laća.
 
Spot za singl sudopera će biti premijerno prikazan u ponedeljak 18. marta na MTV Adria. 
Spot je realizovan u saranji sa reziserom Darkom Nikolicem, dok su za glamurozni stajling odgovorne Maja Atanasijević, Marija Petrovski i Milica Jevtic, postprodukcija Crater studio.
 

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :