Subview: Naučio sam sebe da granice ne smeju da postoje

Datum objave:28.08.2017

Pročitano:2395 puta

By:Marina Hrvaćanin / Boris Obradović

Iza umetničkog imena jednog od zlatne dece domaćeg dnb neba i zvezde u usponu na globalnoj sceni, krije se jedan od onih koji “ćute i rade”. Zato mi je bilo posebno drago da uradim intervju sa mladim gospodinom Milošem Ilićem, koji je poznatiji kao Subview, a čije trake vrte velika imena, tipa Andy C, DJ Hype i S.P.Y.


Za kratko vreme, Subview je ostvario odličan uspeh izdanjima za Short Circuit Records i Program (RAM) Records, a njegov poslednji singl, “Sound System” izašao je nedavno i na kompilaciji “Hospitality In The Park”.
Subview je jedno od srpskih imena koje ove godine učestvuje u proslavi desetogodišnjice Outlook festivala. Tim povodom proćaskali smo s njim o produkciji, planovima i uticajima.


Koja je prva stvar koja ti je skrenula pažnju na dnb?
Subview: Pozdrav za sve koji čitaju.
Prvo čega mogu da se setim vezano za drum and bass je da ga nisam voleo baš mnogo.

Kako je dnb uopšte postao deo tvog života?
Subview: U to vreme kada sam počeo da otkrivam dnb, uglavnom sam slušao jungle i taj neki zvuk koji je bio prisutan, bez mnogo istraživanja, me nije privlačio. Naravno, vremenom sam išao dalje i počeo sam da nailazim na dnb koji mi se sviđa, to je bio uglavnom neki atmosferičan zvuk, a kasnije liquid dnb. Izdvojio bih Bukema, jer me on veže za taj period i Hospital Records kao lejbl koji me je uveo u moderan zvuk.

Kad si odlučio da ćeš da se baviš produkcijom i kako si došao do te ideje?
Subview:
Hteo sam da pravim svoje hip hop instrumentale. Posle nekog vremena zezanja sa zvukom počeo sam da tonem u svet produkcije i svo slobodno vreme van škole sam provodio tako. Ubrzo su se umešali i drugi žanrovi, a dnb se nametnuo kao najzanimljiviji pravac. 2011./2012. nastaju prve ozbiljnije trake, a 2013. nastaje Subview.

Čime se Subview bavi privatno?
Subview:
Završava fakultet, radi dizajn, sakuplja ploče, trenira i jede jako puno. :)

Koje žanrove slušaš pored dnb-a?
Subview:
Pored dnb-a slušam i sve ostalo što spada pod muziku. Uglavnom me ne interesuju žanrovi, a ni izvođači, bitno je samo da je kvalitetan zvuk i da vozi. Naučio sam sebe da granice ne smeju da postoje, pogotovo za nekoga ko se bavi muzikom. U svakom pravcu ima kvalitetne muzike koja moze da utiče i inspiriše.

 

Subview Marko Obradović Edge
Izvor: Marko Obradović Edge

Ko su ti muzički uzori u dnb-u?
Subview:
Dnb je u svakom smislu zahtevan pravac i jedan od najtezih za produkciju. To znači da se od samog početka srećem sa dosta nekvalitetne muzike i što više radim shvatam da je ima sve više. Jedan razlog je verovatno što ja sam napredujem, a drugi je to što je po mom mišljenju sada vreme u kome se generalno malo pažnje posvećuje produkciji. Mislim da ovo posebno loše utiče na dnb za koji inače treba više vremena da dostigne kvalitet. Uzori su mi oni producenti kod kojih čujem to uloženo vreme i trud. Njihovu muziku odvajam i analiziram, koristim kao inspiraciju i naravno vrtim.

Najbolji dnb album ikada?
Subview:
Ako baš moram da biram rekao bih: Ed Rush & Optical - Wormhole.

Najbolji album ikada van dnb-a?
Subview:
Iron Maiden - Brave New World.

Sa kojim producentom bi voleo da sarađuješ?
Subview:
Sa jedne strane, voleo bih da sarađujem sa nekim od koga bih mogao da naučim nesto novo o muzici i produkciji, nevezano za pravac. Sa druge strane, voleo bih da sarađujem sa dnb producentom koji ima sličan zvuk kao ja, a to bi bio verovatno neko od producenata koje puštam u setovima.

Najbolje izdanje u 2017. do sad i u prošloj godini?
Subview:
Trenutno dosta slušam najnoviji EP od Major Lazer-a i to bih izdvojio za 2017. Prošle godine je izašlo baš mnogo dobre muzike i ne bih izdvajao nešto posebno.

Vidiš li se u drugim žanrovima u budućnosti?
Subview:
Nisam prestao da radim druge pravce iako je dnb na prvom mestu. Prošle godine sam započeo novi house/techno projekat pod imenom 11 Twelve i trenutno završavam dosta nove muzike.
https://soundcloud.com/11twelve/11-twelve-way-out-mix

Hardware ili software u produkciji?
Subview:
Mislim da danas nema mnogo potrebe za hardware-om u produkciji. Plug in-ovi su kvalitetni i prevazilaze mogućnosti hardware-a. Bitna je dobra studijska oprema, odnosno monitori, slušalice i sve što ide uz to, a najbitnije, dobro poznavanje opreme koja se koristi.

Gde tražiš inspiraciju za svoju muziku?
Subview:
Inspiraciju uglavnom nalazim u muzici koju slušam, ali može da me inspiriše bilo šta. Uglavnom želim da napravim muziku koja proizvodi određen osećaj, a njega, sem u drugoj muzici, mogu da nađem i u stvarima koje nemaju veze sa njom. Tako mi te druge stvari zapravo pomažu da dođem do istog osećaja kroz moju muziku. Inspiracija moze da dođe i iz osećaja ili emocije, ali ovakva muzika uglavnom bude previše lična i teško se na nju gleda objektivno. Mislim da pravi kvalitet nastaje kada se potpuno odvojimo od onogo što stvaramo.

Kad možemo da očekujemo tvoje novo izdanje, i za koji label?
Subview:
Prošlog meseca je izašla moja nova traka "Sound System" za Hospital Records na Hospitality In The Park kompilaciji, a trenutno spremam novi singl. Ne bih da otkrivam mnogo ali mogu da kažem da imam dosta nove muzike i da možete očekivati više izdanja u sledećoj godini.


Sarađuješ li sa nekim iz zemlje ili regiona?
Subview:
Trenutno se fokusiram na to da završim i izbacim sve što mislim da je kvalitetno i da izgradim svoje ime na svetskoj sceni. Nisam mnogo razmisljao o saradnji do sada, ali je moguće da se desi nešto u toku sledeće godine.

Milošu želimo sjajan nastup na Outlooku i još mnogo sjajnih izdanja u godinama koje dolaze, a njegov rad online možete da pratite na sljedećim linkovima:


https://soundcloud.com/subview-dnb

https://www.mixcloud.com/subview-dnb/
https://www.facebook.com/subview.dnb/
https://www.instagram.com/subview/

Vidimo se na Outlooku!


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :