STRIPORAMA: Festival stripa, ilustracije i popularne kulture u Nišu od 11. do 14. avgusta

Datum objave:02.08.2016

Pročitano:5671 puta

Datum održavanja: 11.08.2016 - 14.08.2016

By:Pavle Zelić

U Nišu se u periodu 11 do 14. avgusta po drugi put održava festival stripa - Striporama u organizaciji Striparnice Južni Darkwood i Nišville Jazz Festivala i uz podršku izdavačke kuće Veseli četvrtak, Francuskog Instituta u Srbiji i DELI centra.

 

Striporama

 

Festival ima cilj da slavi strip umetnost i pop kulturu pre svega kroz upoznavanje sa zvezdama domaćeg i inostranog stripa i ilustracije i predstavljanje izdavačkih poduhvata u ovoj oblasti. 

 

Striporama

Ilustracija: Bob

 

Tokom četiri dana festivala će biti održane brojne tribine, promocije novih izdanja, javni intervjui, crtanje posveta, berza stripa i akcionih figura kao i škola stripa za najmlađe posetioce.

 

Striporama / Ilustracij: Milan Jovanović

Ilustracija: Milan Jovanović


Posebno treba istaći izložbe Milana Jovanovića, crtača koji je ostvario veliku karijeru u Francuskoj i čije radove će publika moći da vidi u Salonu 77 a ovom prilikom će promovisati i srpsko izdanje njegovog serijala “Ars Magna”, kao i izložbu omiljenog ilustratora dečjih knjiga ali i romana i priča fantastike Boba Živkovića u DELI centru, dok će prodajna izložba akcionih figurica biti na Niškoj tvrđavi. Ističemo i izložbu nove izdavačke kuće Imagine Incredible koja će prezentovati njihove serijale na kojima rade domaći autori a koji su planirani za objavljivanje na digitalnim platformama i namenjeni su kompletnom globalnom tržištu.

 

Striporama / Ilustracija: Pikato

Ilustracija: Pikato


Pored već pomenutih, gosti Striporame će biti proslavljeni strip autori, ilustratori i urednici kao što su Luiđi Pikato, čuven po svom radu na serijalima Dilan Dog i Magični Vetar za izdavača Serđo Boneli Editore, zatim Dražen Kovačević, još jedan veliki autor koji je izgradio ime na francuskoj strip sceni i čiji je strip “Valkira” takođe posle Francuske objavljen i u Srbiji, Stevan Subić koji se ostvario kao strip crtač kako u Francuskoj ali i Italiji, Jelena Đorđević koja je radila za strane izdavače kao što su američki IDW publishing i nemački Plem Plem Productions, i Velibor Stanojević – Well Bee, saradnik Epicenter comics iz SAD. Takođe, ovi crtači su uradili i specijalne postere i ilustracije ovim povodom, inspirisani motivima i spomenicima vezanim za Niš.

 

Striporama


Promocije svojih stripova će imati i Pavle Zelić, scenarista serijala “Družina Dardaneli” čiji je novi nastavak “Zločin na Svetskoj izložbi” nedavno objavljen, i Marko Stojanović, pre svega poznat kao scenarista epopeje “Vekovnici” i mnogih drugih stripova objavljenih u zemlji i inostranstvu, a biće prisutni i urednici nekih od najznačajnijih domaćih izdavačkih kuća - Dušan Mladenović iz Veselog Četvrtka, Milan Jovanović iz Darkwood-a, Igor Marković iz System comics-a i Mišo Živanov i Nikola Tadein u ime Imagine Incredible.

 

Striporama / Ilustracija: Jelena Đorđević

Ilustracija: Jelena Đorđević


Očekuje se da festival okupi veliki broj ljubitelja devete umetnosti iz Niša ali i cele Srbije, kao i da promoviše stvaralaštvo mladih autora, koji će krenuti stopama starijih kolega koji utrli put srpskom stripu na najvećim svetskim scenama: francuskoj, italijanskoj, američkoj i drugim.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :