Barutana klub Beograd

Stripolis: Časopis internacionalnog i autorskog stripa

Datum objave:17.05.2014

Pročitano:5290 puta

Straipolis je časopis koji je od trenutka osnivanja imao za cilj da publici prezentuje stripove posebne likovne poetike, i da na taj način razbije stereotipe o ovom mediju. Kvalitetnim otiscima i štampom autori autentičnog grafizma i naracije, prikazani su u najboljem mogućem svetlu kroz kompletan tehnički izgled časopisa koji indirektno asocira na neke domaće strip publikacije iz prošlosti, odajući im na taj način poštovanje, i budeći setu kod onih poklonika koji su odrastali uz strip i ostali mu verni do danas. Istovremeno, Stripolis je izdizajniran vrlo moderno, upečatljivo i originalno.

 

Stripolis

 

Proteklih godina publikovani su stripovi poznatih autora kao što su Silvio Cadelo, Vittorio Giardino, Edmond Boudoin, Carlos Nine, Carlos Gimenez, čije su umetničke vrednosti dobro poznate čitaocima širom sveta, ali su takođe objavljeni i radovi manje poznatih autora kao što su Toc Fetch, Marcelo Lelis, Yuko Shimizu, Pablo Auladel, i čije su biografije u usponu, a njihovi radovi krase naslovne stranice New Yorker-a, Times-a, Time-a...

 

Svaki broj donosi koncizan intervju sa nekim od domaćih autora, koji su svaki na svoj način, zadužili naš strip. Osim toga, objavljeni su i autorski tekstovi naših i stranih publicista koji se na analitički način bave medijem stripa.

 

Internacionalna orijentacija i saradnja sa autorima iz inostranstva (kojima se šalju primerci Stripolisa), omogućila je umrežavanje ove publikacije u svetske tokove kulture, i na taj način je našu državu uvrstila kao značajan faktor na mapi strip-događanja širom sveta. Takođe se publikovanjem radova autora iz država gotovo celog sveta, stekao kompletniji uvid u trenutnim tokovima i dešavanjima stripa.

 

Paralelno sa stripovima iz inostranstva pojavljuju se i dela naših autora i tako se daje otvoren prostor za popularizaciju domaćeg stripa.

 

Formiranje i opstanak časopisa omogućili su sami autori koji su imali razumevanja za ovakav poduhvat i donirali svoje radove. U stvaranju časopisa su osim urednika učestvovali dizajneri, prevodioci, lektori svih generacija. Stripolis je ostvario saradnju sa mnogim mladim autorima kao i sa mnogim manifestacijama od kojih je svakako najznačajnija ona sa Međunarodnim Festivalom Stripa S.K.C. u Beogradu, gde se svake godine dodeljuje nagrada Stripolis objavljivanjem jednog od pristiglih radova na konkurs.

 

Finansijsku podršku pružili su izdavač Kulturni Centar iz Zrenjanina i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine.

 

STRIPOLIS No. 05. - Pravo malo remek delo

 

Peti broj časopisa "STRIPOLIS" donosi stripove autora poput Mladena Đurovića i njegov strip "LE PAS". Radove ovog autora dugo niste mogli videti i pravo nam je zadovoljstvoda ga baš mi posle toliko godina predstavljamo u punom svetlu. Nećemo preterati ako kažemo da je strip koji publikujemo na 18 stranica u koloru pravo je malo remek delo. Naravno, ovo je njegovo prvo objavljivanje. Veteran francuskog stripa Edmon Bodoan predstavlja se takođe prvi put našoj publici sa kompletnom pričom pod nazivom "PUT SVETOG JOVANA" na 87 stranica. Osim autora ovih stripova videćete radove Pabla Auladelja, Đuana Kornelja, Emre Orhuna i mnogih drugih koji će vas prijatno iznenaditi. Kao i uvek i ovoga puta objavljujemo autorski tekst našeg poznatog strip publiciste Zorana Đukanovića. Ovoga puta radi se o "TOP 10".

 

Kako to izgleda možete pogledati ovde.

 

Odštampan je na 130 gramskom mat kundzdruku. Otisci kao i povez su odlični.

 

Ukupno ima 164 stranice od kojih su 40 u punom koloru. Format A-4.

 

Cena 600 dinara + p.t.t. troškovi


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :