Barutana klub Beograd

Street Art: Na zidu sa Junk-om

Datum objave:09.05.2014

Pročitano:6135 puta

By:Dragana Barjaktarević

Sutra počinje Cons project. Pravi je trenutak da upoznate Junk-a, jednog od dvojice ambasadora za street art sekciju na festivalu.

 

 

Prošlo je više od deset godina kako crtaš. Kako je to izgledalo kad si ti počinjao, a kako danas?

 

Ja sam kretao od nule. Za grafite sam doznao na zadnjem zidu osnovne škole. Klinci danas putem interneta i društvenih mreža mogu da se obaveste o svemu što se događa u grafiti svetu. Takođe im je lakše da se povežu sa drugim umetnicima. Tu važnu ulogu igraju festivali, jer na njima crtači sa raznih strana razmenjuju iskustva, upoznaju nove stilove, učestvuju zajednički u izradi murala. Čak iako ne govore isti jezik, na zidu mogu savršeno da se razumeju.
 

Ti imaš prepoznatljiv stil. Šta je bilo presudno u njegovom formiranju? I kako se on s vremenom razvijao?

 

Još pre nego što sam ušao u grafiti vode precrtavao sam likove iz crtanih filmova i stripova. To je kasnije odredilo i moj stil u crtanju grafita. Radio sam životinjske karaktere, šarene, pomalo detinjaste. A onda su oni odrastali zajedno sa mnom. Ranije sam ih stavljao u čiste, ispeglane površine, jedva da je neka linija izlazila iz te šeme. Danas se trudim da obogatim rad senkama, linijama i formama koje daju dinamiku crtežu.

 

 

Šta ti je važno da bi rad dobro ispao?

 

To se menja od rada do rada. Volim da se povežem sa drugim crtačima. A ponekad mi odgovara da crtam sam, jer se onda opustim, imam utisak da dobro kontrolišem situaciju i mogu da se usredsredim na ono što radim. Takođe, volim da imam unapred pripremljenu skicu i plan koje ću boje koristiti. Međutim, nekada najbolje ideje dolaze tek kad stanem pred zida i pustim da se stvari odvijaju u nepoznatom pravcu.
 

Koliko ti je važan odnos crtež – ambijent?

 

Ambijent je, zapravo, možda najvažniji. Kad sam bio mlađi, bio mi je zanimljiv odnos papir – zid, trenutak kada skica sa A4 formata prodiše na velikom zidu. Najpre je to bio zadnji zid škole. Sa njega sam se pomerio kada sam postao potpuno zadovoljan onim što sam crtao. Tada sam prestao da gledam zid i počeo da posmatram širi kadar, da tražim vezu između crteža i ambijenta. Na Keju, na donjem šetalištu, ima dosta pecaroša, pa sam tu nacrtao mačka koji im krade ulov. U jednom kanalu na Zlatiboru nacrtao sam dabra, koji iako se tematski uklapa u okruženje neočekivan je na jednom takvom mestu.
 

Zašto crtaš?

 

Zato što je to moj način da se isključim iz nekad nepodnošljive rutine. Zato što u crtanju pronalazim mir. Suočimo se papir i ja, zid i ja, i u toj igri moja mašta uvek pobeđuje. Volim osećaj ispunjenosti kad znam da sam nešto dobro nacrtao. Svaki izlazak na zid je prilika da se uradi nešto novo, drugačije i bolje, ali i da se dobro zabavi. Da nisam ušao u crtački svet, život bi mi verovatno bio mnogo manje uzbudljiv.

 

Kakvi su ti dalji planovi? Gde možemo da vidimo tvoj sledeći rad?

 

Evo baš pripremam skicu za Cons project, koji će se desiti ovog vikenda u dvorištu KPTM-a. Svako ko dođe moći će da vidi ovo o čemu smo do sada pričali – proces nastajanja grafita od početka do kraja, kao i da neposredno oseti crtačku atmosferu.
 


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :