Strah od Džeki Čena: Žestok, a lako prihvatljiv rokenrol!

Datum objave:03.04.2017

Pročitano:5664 puta

By:Milan B. Popović

STRAH OD DŽEKI ČENA VIDEO SINGL SLOBODAN DAN / FELIX RECORDS

"Slobodan Dan" je pesma koja se nalazi na prvom i istoimenom albumu benda „Strah od Džeki Čena“. Album je izašao u februaru 2017. godine za beogradsku izdavačku kuću „FELIX RECORDS“ (T.C. Sremska) i snimljen je u toku 2016. godine u studiju „PARADOX“, Smederevo.

 

Strah od Džeki Čena

Zanimljivo je čuti ovako specifični spoj, simbiozu (u najblažem smislu rečeno) dinamične- ma zasigurno eksplozivne - ritam sekcije, koja ipak -što je vrhunski pogodak u sam centar mete- ostavlja dovoljno mesta vokalu da dođe do izražaja i prepoznatljivog, lako razumljivog teksta, koji na prvi mah deluje lak i pitak, ali kad se udubite, posvetite mu pažnju, tu svakako ima tamnih, atmosfersko melanholičnih, pa i turobnih stihova. Uprkos svemu, video singl „Slobodan dan“ je i dalje -što je zaprepašćujuće- veoma komercijalna i radijski prihvatljiva pesma, pa, usudiću se da kažem i to – mejnstrim iskrena rokenrol pesma, vožnja, putešestvije ili trip.

 


Muzika: Strah od Džeki Čena
Tekst pesme: Marko Pavlović
Režija i animacija: Petar Dikić Pjer (http://www.behance.net/pjerpjer)
Produkcija i postprodukcija pesme: Srđan Branković (Alogia)
Kontakt: strahoddzekija@gmail.com

Tekst:

Iz moje jazbine
Tragovi ne izlaze
Ukrao sam okvire
U njima vreme umire
Ja sam uzeo slobodan dan

Sanjao sam skakavce
Pustinju i žitno polje
7 gladnih godina
Ti mi kažeš biće bolje
Da li da ti verujem

Ref. U svojoj sobi k'o u kovčegu
Napolju sam k'o u kutiji
Srećan broj na belegu
Izvučen sam na lutriji

Nosim krst na popravku
Pauk bolje plete mrežu
Dajem svoju ostavku
Reč za koju ćutnju vežu
Ja sam uzeo slobodan dan

Ref. U svojoj sobi k'o u kovčegu
Napolju sam k'o u kutiji
Srećan broj na belegu
Izvučen sam na lutriji
Ja sam uzeo slobodan dan

„Strah od Džeki Čena“ dolazi iz grada Gornjeg Milanovca. Koliko je meni poznato -a informisan sam prilično dobro- rokenrol scena u ovom gradu sa aktivnim bendovima i autorskim materijalom je veoma bogata, možda i najbogatija u Srbiji, ako izuzmemo Beograd, naravno. Gornjemilanovačka rokenrol scena je, svakako, najprepoznatljivija sa predvodnicima na čelu sa – ikona status, kultnom grupom „Bjesovi“, i njihovim liderom, alfa & omega multitalentovanim i multimedijalnim umetnikom, pevačem, tekstopiscem, kompozitorom, akademskim slikarom...Zoranom Marinkovićem – Bjesomarom – ali i sa podugačkim nizom i spiskom mladih i takođe atraktivnih sastava poput: „Belo u boji“, „Plišani Mališan”, „Morbid Cow“,“ The Brushalters“, „Koalicioni Sporazum“, „Soulcage“, „Lajka na Mesecu“, „Krasni“ i njima žanrovski bliskih sastava, o kojima ćemo nekom drugom pogodnom i konkretnom prilikom.


„Strah od Džeki Čena“ je bend koji ima pet članova: bubanj-Andrija Jovanović, bas gitara -Jovan Dmitrović, gitara - Stefan Dimitrijević, gitara- Marko Pavlović i vokal Marko Božović. U ovakvoj postavi bend postoji i svira od 2013. godine.


Ova muzička grupa izvodi svoje autorske pesme. Većina tih pesama su nastale i ranije u postavi koja je okupljala Aleksandra Tomaševića, Slobodana Cvetkovića i Marka Pavlovića. Dakle, bend je pretrpeo mnoge promene u sastavu što je svakako ostavilo traga.


Grupa je dobila naziv posle jednog šaljivog razgovora, gde je glumac i majstor borilačkih veština Džeki Čen poslužio kao metafora za spoj veštine sa istoka i šou biz mašinerije sa zapada u smešnoj i opasnoj akrobaciji radi spektakla, a sa prefiksom Straha to je zazvučalo kao interesantno i dovoljno zvučno ime za jedan rokenrol bend, pa je i usvojeno.


Usvojite i vi muziku i stihove grupe „Strah od Džeki Čena“! Nećete se pokajati. To je sasvim sigurno!


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :