STILSKE IGRE: Izložba ilustracija Dušana Pavlića u Biblioteci grada Beograda

Datum objave:28.03.2017

Pročitano:3259 puta

Datum održavanja: 28.03.2017 - 19.04.2017

Lokacija: Biblioteka grada Beograda

Izložba ilustracija Dušana Pavlića "Stilske igre", koja će se održati od 28. marta do 19. aprila u Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda (Knez Mihailova 56). Posetioci će biti u prilici da vide preko 60 odabranih ilustracija velikog formata iz nagrađenih knjiga Stilske igre i Stilske igre 2, koje je napisao Simeon Marinković, a ilustrovao Dušan Pavlić, jedan od najboljih srpskih ilustratora i likovni urednik u Kreativnom centru.

 

Izložba ilustracia Stilske igre


Povodom izložbe biće organizovana tribina Značaj ilustracija u knjigama za decu, koja će se održati u četvrtak, 30. marta, u 12 h, u Rimskoj dvorani u Biblioteci grada Beograda.


Učesnici:
Dušan Pavlić – ilustrator i likovni urednik u Kreativnom centru
Dobrosav Bob Živković – ilustrator
Pavle Zelić – pisac, strip scenarista i kritičar
Mirjana Živković – profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu
Boris Kuzmanović – ilustrator i profesor na Univerzitetu Metropolitan u Beogradu
Ljiljana Marinković – direktorka Kreativnog centra

U knjigama Stilske igre svima dobro poznatu basnu o gavranu i lisici, u kojoj teta lija na prevaru uzima od gavrana sir iz kljuna, pisac i ilustrator predstavili su kroz tekst i crtež u više od 150 stilskih varijanti, a svaka je čudesni doživljaj: od vesti u žutoj štampi, preko mnogih svedočenja – muzičkih, likovnih, sumnjičavih, bajkovitih, satiričnih – pa do soneta, romanse, himne, bećarca, modernističke priče, repa, bluza, sve do uspavanke, ređalice i razbrajalice.


„Dopadljivi, vešti, raznovrsni, zabavni, topli crteži još jednom pokazuju velikog znalca i već osvedočenog jednog od najboljih srpskih ilustratora Dušana Pavlića. Ilustratora koji se uz Stilske igre i sam igrao sa stilom crteža“.  (Iz obrazloženja žirija nagrade Neven za najbolje delo iz oblasti ilustracije u 2014. godini)

 

„Ilustracije Dušana Pavlića sjajno prate atmosferu stilskih i žanrovskih varijacija u tekstu. Njegovi gavran i lisica, kao i drugi akteri ovih priča, pesama i drugih oblika, imaju raznovrsna lica – tmurna, besna, lukava, vesela, zabrinuta... U zavisnosti od mesta i vremena zbivanja, crtež se kreće od skoro rudimentarnog do prefinjenog i duhovitog, a tonovi od najmračnijih, preko sjajno upotrebljenih prigušenih smeđih nijansi, do razigranih, vedrih boja.“ (Biljana Dojčinović, redovna profesorka na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu)

 

Mnoga viđenja, različiti oblici kazivanja i maštovite ilustracije čine knjige Stilske igre izuzetnim pokretačem stvaralaštva. One su poziv piscima i ilustratorima u zemlji i svetu da zarone u more mašte i stvaranja. Jednako je to i izazov za svakog mladog čitaoca da razvija svoj dar – da nastavi započeto, da smisli nešto novo i neobično, jer je čitava sadržina ovih knjiga toliko razigrana da će u svakom razbuktati stvaralački nemir.


Nagrade koje su dobile knjige Stilske igre
1. Nagrada Neven za ilustraciju za 2014
2. Nagrada Politikinog Zabavnika za 2014
3. Nagrada ULUPUDS-a na Sajmu knjiga u Beogradu za 2014
4. Priznanje Gomionica za najbolju knjigu za decu, Banja Luka 2014
5. Nagrada BOOKILL za najbolju ilustraciju, Novi Sad 2015
6. Specijalna nagrada Zaharije Orfelin za najlepšu knjigu, Novi Sad 2017


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :