Barutana klub Beograd

STAR DUST - Marshall Jefferson & Silicone Soul

Datum objave:27.12.2008

Pročitano:3354 puta

By:Miloš Šakan

Izbirljivi srpski clubberi imaju svoje ljubimce, a posebno mesto među njima i te kako zauzima Marshall Jefferson. Prekaljeni veteran elektronske scene ovakav status zaslužio je činjenicom da je za poslednjih desetak godina uzduž i popreko obišao našu zemlju. Od Exit festivala, preko žurki u Kruševcu, Vršcu, Nišu, do beogradskih splavova i kalemegdanske tvrđave, ovaj majstor house zvuka navikao nas je na dobro i opušteno zezanje. Ovoga puta, nakon dve godine i sjajnog partyja u novosadskom Gradilištu, Jefferson će nas ponovo svojim setom uvesti u Novu godinu u novom prestoničkom klubu „Pristaniste“, Karađorđeva 2-4.
 


Garancija sjajnog provoda svakako je preko 25 godina muzičkog iskustva koje Marshall sa sobom nosi. Rođen u Čikagu 19. septembra 1959. godine, Jefferson spada među pionire elektronskog zvuka. Jedan je od onih DJ-eva koje laskavo nazivaju „godfatherom housea“. Ko je zaista oblikovao ovaj pravac „elektronike“ ostavićemo istoričarima da utvrde, tek činjenice govore da su neke od prvih Marshallovih numera klasici bez kojih se sadašnji komercijalni uspesi dance muzike ne bi mogli zamisliti. Njegova stvar Move your body iz 1986. godine važi za „house national anthem“ u muzičkom svetu, što dovoljno govori koliko je cenjen među kolegama.

Interesantno je da je odrastao uz Black Sabbath i Deep Purple, dok po sopstvenom priznanju i danas radi pod uticajem Led Zeppelin, Beatles, Issaca Hayesa i Eltona Johna. Ipak, prekretnicu u njegovom životu predstavlja dodir sa club scenom Čikaga 80-ih. Jefferson je studirao računovodstvo, a onda je na opšte iznenađenje napustio koledž i zaposlio se u pošti. Ubrzo potom, 1983. godine postaje redovni posetilac legendarnog čikaškog MusicBox kluba, gde impresioniran jedinstvenim mixom Rona Hardyja odlučuje da se okuša kao DJ. Kupio je sintisajzer, miksetu i polako počeo da, kako se to popularno kaže, stvara istoriju...

Nakon velikog uspeha pominjanog singla Move your body, Jefferson je postao jedan od prvih američkih DJ-eva koji su u to vreme mogli da opstanu samo „vrteći ploče“. Svoju dobru finansijsku poziciju i popularnost u lokalnim klubovima iskoristio je da producira i samim tim pomogne mnoge karijere svojih kolega. Široka saradnja omogućila mu je da eksperimentiše sa različitim zvukovima, pa se tako slobodno može reći da je Marshall verovatno jedan od tvoraca acid housea. Zahvaljujući njegovim naporima, trio Phuture, koji su činili DJ Pierre, Spanky i Herb J, 1987. godine objavljuje Acid Trax, numeru koja je kamen temeljac ovog pravca. Jefferson je dobar deo svoje karijere posvetio acidu, mada priznaje da mnogo više voli deeper i dance verzije ovog housea.

Nakon što je „porodio“ čikašku house scenu, Jefferson početkom 90-ih seli u Evropu, gde svojim neumornim radom stiče kultni status koji održava i do današnjih dana. Da bismo pobrojali njegovu diskografiju bile bi nam potrebne sitno ispisane stranice i stranice... S obzirom na to da nas je globalizacija sve promovisala u deo MTV kulture, nema trika da niste čuli neki od njegovih mikseva. 

Tako se, na primer, Move your body može čuti u popularnoj video igrici Grend Theft Auto: San Andreas iz 2004. godine. Istu stvar upotrebio je i engleski reditelj Michael Winterbottom u filmu 24 Hour Party People, koja se bavi legendarnom mančesterskom klupskom scenom u periodu od 1976. do 1997. godine.
 
 
 
 
 
 

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :