Šta treba da znate kada kupujete monitor

Datum objave:30.05.2017

Pročitano:10293 puta

By:Milija Milanović

Ukoliko ste rešili da kupite monitor poželjno je znati određene informacije jer izbor monitora zaslužuje jednaku pažnju kao i izbor komponenti za računar zbog uzajamnog odnosa u pružanju kvaliteta. Najvažniji odgovor koji trebate sami sebi da date jeste koja će biti svrha vašeg novog monitora. Bilo da ste profesionalac ili laik sigurni smo da ne želite da protraćite vaš novac.

 

Kompjuterski monitor


Počećemo sa prva dva parametra a to su veličina i rezolucija. Na našem tržištu postoji veliki broj monitora sa različitim dijagonalama ekrana i rezolucijama a koji bi izbor bio idealan za vas zavisi iskuljučivo od vaših potreba. Bitno je naglasiti da odnos ova dva parametra moraju biti u odgovarajućem odnosu a tu vrstu informacija možete pronaći na internetu iz iskustva relevantnih korisnika. Ukoliko planirate da računar koristite za surfovanje po internetu, pregled elektronske pošte, rad u aplikacijama kao što je MS office i slično, možete uzeti monitor do 21 inč pre svega zbog relativno niskih cena. Za zahtevnije korisnike predlog bi bio ekran sa dijagonalom od 24 inča jer većina takvih monitora dolazi sa rezolucijom 1920x1080 poznatijom kao Full HD i mogu se naći po razumnim cenama. Veliki broj korisnika kojima je bitan kvalitet slike biće zadovoljni ovom kombinacijom pa će tako i gejmeri sa ograničenim budžetom biti na visini zadatka. Međutim ukoliko se odlučite za veću varijantu kao što je ekran od 27 inča gledajte da rezolucija bude 2560x1440(Quad HD) je tako će svi pikseli biti skladno razmešteni po ekranu. Za profesionalce monitori dijagonale 32 inča uz rezoluciju 3840x2160(Ultra HD 4k) bi bili veoma dobar izbor ali imajte na umu da je cena osetno viša sa porastom veličine i rezolucije monitora. Još jedna bitna informacija jeste i kvalitet vašeg računara pa tako ne možete očekivati potpuni kvalitet slike čak i najskupljeg monitora ukoliko imate prosečnu grafičku karticu koja igra glavnu ulogu u tome da li će mogućnosti monitora biti maksimalno iskorišćene. Naravno, postoje i veće veličine monitora sa ultra dobrim performansama ali priča se svodi na isto. Koja će biti svrha takvog monitora i da li imate računar koji će ispratiti njegov kvalitet.


Sledeći parametar jeste panel monitora. Uglavnom ćete nalaziti tri vrste ekrana a to su TN, IPS i VA. Većina gejmera se odlučuje za TN panel jer su oni jeftiniji a imaju i znatno brže vreme odziva u odnosu na IPS panel što je bitno kod igrica gde se sadržaj u trenutku brzo menja tj. pomera. S druge strane IPS panel karakteriše velika reprodukcija boja i bolja ugaona vidljivost pa je ovaj tip bolja opcija za obradu grafičkog odnosno multimedijskog materijala. Dobra stvar kod VA panela jeste kontrast boja i bolja ugaona vidljivost za razliku od TN panela ali su ređi i često skuplja opcija.


Kada je reč o brzini osvežavanja većina monitora je na 60hz što znači da se nove slike generišu 60 puta u sekundi. Za gejmere je bolje da ova brojka bude što veća zbog bolje grafike prilikom igranja ali sa porastom vrednosti raste i cena.


Postoji još nekoliko parametara na koje trebate da obratite pažnju pri kupovini monitora ali ovo su bili neki od osnovnih. U prevodu, kada ste definisali vaše potrebe i krenuli u potragu za monitorom naš savet je da izdvojite par komada a zatim da pročitate i odgledate recenzije i utiske na internetu kao i da se posavetujete sa relevantnim licima iz određene branše ukoliko za istu birate odgovarajući monitor.
 


vrh strane
Komentari (2)
Pošalji komentar
e e
03.12.2020 15:30
Boranija
DrBre
01.06.2017 09:12
Citajuci ovaj tekst odsao sam do zakljucka da i posle 10 minuta vidim linije po ekranu. Mala slova i veliki kontrast sa crnom pozadinom sigurno ostavljaju dobar trip. Preporucujem ovaj tekst za dizajnere.


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :